Κυριακή 12 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πικρός καφές της Αιθιοπίας

Ενα σημαντικό μέρος του εθνικού εισοδήματος της Αιθιοπίας προέρχεται από την πώληση καφέ. Η οικονομία αυτής της φτωχής χώρας στηρίζεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τις πωλήσεις του καφέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 5 εκατομμύρια Αιθίοπες εργάζονται στις φυτείες καφέ.

Το δυστύχημα για την Αιθιοπία (όπως και για όλες τις χώρες της Υποσαχάρειας Αφρικής) είναι ότι οι φυσικοί πόροι της βρίσκονται στα χέρια των πολυεθνικών εταιρειών. Υπολογίζεται ότι από τα έσοδα από την πώληση του αιθιοπικού καφέ το 90% πηγαίνει στις ξένες εταιρείες και μόνο το 10% στη χώρα που τον παράγει!

Για να υπολογίσετε το βαθμό εκμετάλλευσης σκεφθείτε ότι από την τιμή κάθε κούπας καφέ, που αγοράζεται σε κάποιο κατάστημα, οι Αιθίοπες παραγωγοί παίρνουν μόλις 3 σεντς...

Μια από τις πολυεθνικές που λυμαίνονται την παγκόσμια αγορά του καφέ είναι η γνωστή αλυσίδα καταστημάτων με την ονομασία «Στάρμπακς», με ισχυρή παρουσία και στην Αιθιοπία. Η «Στάρμπακς» είχε έσοδα 5,8 δισ. δολαρίων από την εκμετάλλευση του αιθιοπικού καφέ.

Ομως, όπως φαίνεται, δεν της αρκούν τα υπερκέρδη που στηρίζονται στην εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων.

Την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Οξφαμ» ότι η «Στάρμπακς» αξιοποιώντας την επιρροή της στην κυβέρνηση των ΗΠΑ μπλόκαρε την προσπάθεια της κυβέρνησης της Αιθιοπίας να κατοχυρώσει τα δικαιώματα δύο τύπων καφέ.

Από αυτή την κίνηση της «Στάρμπακς», οι παραγωγοί καφέ θα χάνουν πάνω από 88 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ