Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 - 2006
ΚΝΕ
Μήνυμα αγώνα, ρήξης, ανατροπής

Ανακοίνωση του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης για την 33η επέτειο του Πολυτεχνείου

Κάλεσμα στη νεολαία να δώσει μαζικό «παρών» στον αγωνιστικό εορτασμό της 33ης επετείου του Πολυτεχνείου απευθύνει με την ανακοίνωσή του το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ, επισημαίνοντας ότι η εξέγερση του Νοέμβρη έχει πολλά να διδάξει στους αγώνες του σήμερα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου του ΚΣ, με τίτλο «Μήνυμα αγώνα, ρήξης, ανατροπής», έχει ως εξής:

«Ο Νοέμβρης του '73 ήταν μια κορύφωση στην πάλη του λαού και της νεολαίας, των εργαζομένων, των φοιτητών ενάντια στη χούντα. Με τον αγωνιστικό γιορτασμό τιμάμε την αντιδικτατορική πάλη του λαού και τους αγώνες για τα δικαιώματα της νεολαίας. Τιμάμε όλους εκείνους τους φοιτητές, τους εργάτες, τους μαθητές που έδωσαν και τη ζωή τους στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

33 χρόνια μετά, η εξέγερση του Νοέμβρη έχει πολλά να διδάξει στους αγώνες του σήμερα. Τα μηνύματά του είναι πολύτιμα για την εργατική τάξη και τη νεολαία. Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά που οι αγώνες στο χώρο της Παιδείας έχουν φουντώσει. Με τις διαδηλώσεις, τις καταλήψεις, τις συνελεύσεις, με τη μαζική συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων. Κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ στην εκπαίδευση, με αιτήματα που δε συμβιβάζονται με την ιδιωτικοποίηση και την επιχειρηματική δράση στην Παιδεία και διεκδικούν πραγματικά δημόσια δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Ενας αγώνας που διαρκεί, όσο η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με αυτούς που συμβιβάζονται με την ΕΕ (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) ορθώνουν με την πολιτική τους ταξικούς φραγμούς και παίρνουν μέτρα για να υποτάσσεται η εκπαίδευση στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Οπως τότε, έτσι και σήμερα επιβεβαιώνεται ότι η Παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού και στον αγώνα αυτό έχουν θέση οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, μαζί με τους φοιτητές και τους μαθητές. Αναδείχτηκε και πάλι η ανάγκη συντονισμού και κοινής δράσης του φοιτητικού και μαθητικού κινήματος με το εργατικό λαϊκό κίνημα.

Ο δρόμος του Νοέμβρη, δρόμος του αγώνα, της ρήξης και της ανατροπής είναι μονόδρομος, όσο θα χειροτερεύει η θέση των εργαζομένων, της νεολαίας και θα συρρικνώνονται τα δικαιώματά μας, από την εργασία, την ασφάλιση, την υγεία, μέχρι τον ελεύθερο χρόνο και την πολιτιστική δημιουργία. Είναι μονόδρομος γιατί αντί να γιγαντώνονται τα κέρδη, τα προνόμια της πλουτοκρατίας, θα μπορούσαν να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες.

Το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι αυτό που και σήμερα "μπαίνει στο μάτι" του συστήματος, φοβίζει την άρχουσα τάξη. Το σύνθημα "Εξω αι ΗΠΑ - έξω το ΝΑΤΟ" δείχνει ότι οι αγώνες πρέπει να αποκτούν προσανατολισμό εναντίωσης με τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια. Προσανατολισμό αντίθεσης και με την πολιτική του ιμπεριαλισμού ενάντια στους εργαζόμενους, αλλά και με τις επεμβάσεις του σ' όλο τον κόσμο, που υποδουλώνουν και δολοφονούν τους λαούς.

Οσο οι αγώνες θα δυναμώνουν, θα ενισχύεται ο αντιιμπεριαλιστικός προσανατολισμός, διαφορετικά θα ενσωματώνονται και θα απογοητεύουν. Το Πολυτεχνείο, όπως και άλλοι μεγάλοι αγώνες και εξεγέρσεις των λαών αποδεικνύουν ότι ο ιμπεριαλισμός μπορεί να μοιάζει, αλλά δεν είναι ανίκητος. Σήμερα τρομοκρατεί τους λαούς, αύριο θα ανατραπεί από τους λαούς. Τότε θα ξεπροβάλλει η πολιτική που ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων, θα ξεπροβάλλει η λαϊκή εξουσία, θα ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό.

Αναγκαία προϋπόθεση σε αυτή την προοπτική είναι να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων παντού. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία να γυρίσουν την πλάτη σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο ΣΥΝ που τους ακολουθεί, να αποδυναμώσει τα κόμματα που "ξεχνούν" και διαστρεβλώνουν τα διδάγματα του Πολυτεχνείου και τα θυμούνται μόνο εθιμοτυπικά.

Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να δώσει αγωνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό χρώμα στο γιορτασμό των 33 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Να συμμετέχει μαζικά στις εκδηλώσεις και τις αντιιμπεριαλιστικές πορείες σε όλη τη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ