Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Παρά και ενάντια στην κρατική αδιαφορία, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας προσφέρει σημαντικό έργο στον ελληνικό κινηματογράφο. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης οργανώνει (18/11) συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Ταινιοθηκών (Association de Cinimathuque Europιennes). Στις 19/11 διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος των ευρωπαϊκών κινηματογραφικών Αρχείων στο ψηφιακό περιβάλλον».

«Στους κόλπους των αρχείων τίθεται συχνά το δίλημμα μουσείο ή βάσεις δεδομένων. Ενας από τους στόχους της ημερίδας είναι να γίνει κατανοητό πως πρόκειται για ψευδοδίλημμα και ότι με τις νέες τεχνολογίες οι ταινιοθήκες μπορούν να συνδυάσουν το ρόλο της βιβλιοθήκης και του μουσείου», σημειώνουν οι διοργανωτές.

Στην ημερίδα θα συζητηθεί και το ζήτημα της «Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης». Πρόκειται για γαλλογερμανικό σχέδιο που θέλει να «απαντήσει» στην κυριαρχία του Google (γνωστή δικτυακή μηχανή αναζήτησης) και θα περιλαμβάνει βιβλία, κινηματογραφικά και οπτικοακουστικά αρχεία. Ελπίζουμε να αναδειχτεί και η πτυχή ότι πραγματική «απάντηση» σε ένα μονοπώλιο δεν μπορεί να είναι για τους κινηματογραφιστές η δημιουργία ενός άλλου μονοπωλίου.

Στις 18/11 θα προβληθούν οι αποκατεστημένες ταινίες από τη συλλογή της Ταινιοθήκης «Οι Περιπέτειες του Βιλλάρ», (1924) του Ζοζέφ Χεπ και «Ο μάγος της Αθήνας», (1931) του Αχιλλέα Μαδρά, με ηλεκτρονική μουσική από τον Peekay Tayloh.

Σημαντική μέρα για την Ταινιοθήκη αλλά και για τους κινηματογραφιστές θα είναι η 19/11: Στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του κινηματογράφου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» προγραμματίζεται η παρουσίαση της επανέκδοσης του εξαντλημένου, από χρόνια, βιβλίου «Ελληνικός Κινηματογράφος» της ιδρύτριας της Ταινιοθήκης, Αγλαΐας Μητροπούλου. Θα μιλήσουν: Νίκος Κούνδουρος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δέσποινα Μουζάκη, Μαρία Κομνηνού, Mark Paul Meyer (επιμελητής του Ολλανδικού Μουσείου και Αρχείου Κινηματογράφου). Θα προβληθεί η ταινία «Beyond the Rocks», (1922) του Σαμ Γουντ, με τους Ροδόλφο Βαλεντίνο και Γκλόρια Σβάνσον. Η ταινία παραδόθηκε από συλλέκτη στο Ολλανδικό Μουσείο Κινηματογράφου και αποτελεί υπόδειγμα αποκατάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ