Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Συζήτηση στη Βουλή σε κλίμα σκανδαλολογίας

Κλίμα σκανδαλολογίας χτες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όπου κλήθηκε με αίτημα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Γ. Μηλιάκος προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την επένδυση χρημάτων της τράπεζας. Συγκεκριμένα, κατηγορήθηκε η διοίκηση της ΑΤΕ ότι δέσμευσε 700 εκατομμύρια ευρώ σε διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο υψηλού ρίσκου, έδωσε προμήθεια για την πραγματοποίηση της επένδυσης και από την ενέργεια αυτή έχασε αρκετά χρήματα.

Απαντώντας ο Γ. Μηλιάκος, είπε ότι για τη συγκεκριμένη επένδυση υπήρχε η έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος και όλες οι ενέργειες έγιναν στα πλαίσια του νόμου. Ισχυρίστηκε δε ότι στην επένδυση αυτή κατά 91% είναι εγγυημένο το κεφάλαιο και ανέφερε ότι δε δόθηκε καμία προμήθεια.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης υπενθύμισε ότι μέχρι το 1980 η ΑΤΕ συμπορευόταν με το συνεταιριστικό κίνημα, κάτι που άλλαξε με την είσοδο στην τότε ΕΟΚ, με αποτέλεσμα να γίνει καθαρά εμπορική τράπεζα που δανείζει τους αγρότες με ληστρικά και τοκογλυφικά επιτόκια. Τόνισε πως η ΕΕ προωθεί στα πλαίσια της απελευθέρωσης την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και υπενθύμισε ότι και άλλοι οργανισμοί του Δημοσίου προχωρούν σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου, ενώ ζήτησε να πληροφορηθεί τι θα γίνει με το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων.

Απαντώντας ο διοικητής της ΑΤΕ είπε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δε θα πέσει η κρατική συμμετοχή στην τράπεζα κάτω από 51% και ισχυρίστηκε ότι η ΑΤΕ είναι βοηθός των αγροτών, αφού δίνει σε αυτούς χαμηλότοκα δάνεια. Για το Ασφαλιστικό των εργαζομένων είπε ότι αυτό έχει μηδέν διαθέσιμα και εάν δεν ενταχθεί στο ΙΚΑ, δε θα μπορεί να δίνει συντάξεις. Για αυτήν την ένταξη, είπε, υπάρχουν στην τράπεζα προβλέψεις με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ