Κυριακή 19 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΝΑΤΟ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Το ΝΑΤΟ σε ρόλο φύλακα της «ενεργειακής ανεξαρτησίας» των χωρών - μελών του προειδοποιεί ότι η Ρωσία αναζητεί πιθανώς τρόπους για τη δημιουργία καρτέλ φυσικού αερίου, που να εκτείνεται από την Αλγερία μέχρι την κεντρική Ασία, έτσι ώστε να διαθέτει ισχυρό πολιτικό όπλο στις σχέσεις της με την Ευρώπη. Η σχετική προειδοποίηση για «ΟΠΕΚ για φυσικό αέριο» περιέχεται σε εμπιστευτική έκθεση της οικονομικής επιτροπής της Ατλαντικής Συμμαχίας που τέθηκε υπόψη των κρατών - μελών την περασμένη βδομάδα.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ - ΤΙΜΕΣ. Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ πιστεύουν ότι οι τιμές πετρελαίου μεταξύ των 55 και 60 δολαρίων το βαρέλι είναι αποδεκτές και ότι απαιτούνται μέτρα για να προστατέψουν αυτό το εύρος, φέρεται να δήλωσε ο υφυπουργός του υπουργείου Ενέργειας του Κουβέιτ Ισα αλ Οουν. H Σαουδική Αραβία, πάντως, προτιμά ένα επίπεδο πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι. Αυτό θα ισοδυναμούσε σε περίπου 55 δολάρια το βαρέλι για το αμερικανικό αργό.

ΓΑΛΛΙΑ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ. Το «πράσινο φως» για τη συγχώνευση των δύο μεγάλων γαλλικών εταιρειών ενέργειας, της «Gaz de France» και της «Suez» έδωσε την περασμένη Τρίτη από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συγχώνευση των δύο γαλλικών εταιρειών, αξίας 42,1 δισ. ευρώ, θα οδηγήσει στη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου στην Ευρώπη και θα επιτρέψει η αγορά ενέργειας στη Γαλλία να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ