Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Παράπονα Επιτροπής του Κογκρέσου...

...γιατί τα χρήματα για την ανατροπή της Κούβας δεν ξοδεύονται σωστά!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το ότι το αμερικανικό Κογκρέσο ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια για να ανατρέψει το σοσιαλιστικό σύστημα στην Κούβα είναι κάτι γνωστό και άλλωστε με τον πιο επίσημο τρόπο το δηλώνουν οι ίδιοι. Από το 1996 η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η λεγόμενη Αμερικανική Επιτροπή για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) έχουν χρηματοδοτήσει με 73,6 εκατ. δολάρια προγράμματα με σκοπό την ανατροπή της επανάστασης, για τη δήθεν «μετάβαση στη δημοκρατία». Το 2004 το Σχέδιο Μπους εξασφάλισε 80 εκατ. δολάρια και άλλα 20 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο μέχρι - όπως λέει - ...«το τέλος του καθεστώτος του Κάστρο».

Ομως, φαίνεται ότι όλος αυτός ο πακτωλός χρημάτων... δεν αξιοποιείται σωστά(!). Τουλάχιστον σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του Κογκρέσου (GAO). Συγκεκριμένα, η GAO κατηγορεί την USAID ότι τα χρήματα που εγκρίθηκαν μετά από σύσταση της κυβέρνησης και της «Επιτροπής Αρωγής για την Ελευθερία στην Κούβα» και κατόπιν εστάλησαν λαθραία μέσω οργανώσεων της μαφίας του Μαϊάμι προς τους «Κουβανούς αντιφρονούντες» δε «δαπανήθηκαν αναλόγως», ενώ προκύπτουν και σοβαρά ερωτήματα σχετικά με «ύποπτους λογαριασμούς». Μάλιστα, κατηγορεί ότι η USAID απέτυχε να διανείμει με τον ...πρέποντα τρόπο τα κονδύλια για ενέργειες «προώθησης της δημοκρατίας στην Κούβα». Και η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου διάφορες οργανώσεις «Κουβανών εξορίστων» - μαφιόζων απέστειλαν στην Κούβα φορτία με ακριβές σοκολάτες ή κασμίρ πουλόβερ! Επίσης, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του GAO, είναι το εξαιρετικά υψηλό κόστος των «συνεισφορών» προς την Κούβα για το οποίο υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα. Ερωτήματα, να σημειώσουμε, ως προς τους «συνδέσμους», δηλαδή τις διάφορες οργανώσεις των «Κουβανών εξορίστων», αλλά και τους «Κουβανούς αντιφρονούντες»: «Ερευνήσαμε περιορισμένα τις περιπτώσεις δέκα τυχαίων επιχορηγουμένων και καταγράψαμε αμφισβητούμενες δαπάνες και σοβαρές ελλείψεις ελέγχου εκ μέρους της USAID».

Σύμφωνα με αναλυτές, τα ευρήματα της έκθεσης θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα για διάφορες κουβανοαμερικανικές οργανώσεις, αναφέρει χαρακτηριστικά το ΒΒC, ενώ σημειώνει επίσης ότι άλλοι αναλυτές τονίζουν πως η «αρωγή» της αμερικανικής κυβέρνησης έγινε περισσότερο για τον προσπορισμό ψήφων από την κουβανοαμερικανική κοινότητα στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις προς όφελος προφανώς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δεδομένου ότι η εκλογή του Μπους το 2000 κρίθηκε στη Φλόριντα.

Αραγε, είναι τυχαίο ότι η έκθεση ενώ είχε διαρρεύσει προς τον Τύπο και ειδικά προς την εφημερίδα της Φλόριντα, «Μαϊάμι Χέραλντ», και δύο δημοσιογράφοι είχαν παραδώσει σχετικά ρεπορτάζ, δε δημοσιοποιήθηκε; Παρά μόνο τη Δευτέρα, αφού πλέον οι εκλογές είχαν κριθεί και μάλιστα με ήττα των Ρεπουμπλικανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ