Σάββατο 29 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καυτός θα είναι και ο Αύγουστος

Οι κινητοποιήσεις ενάντια στα αντεργατικά μέτρα συνεχίζονται παρά την «περίοδο αδειών»

Καταιγισμό αγωνιστικών «πυρών» και διαμαρτυριών από όλη την Ελλάδα εξακολουθούν να προκαλούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την εφαρμογή αντεργατικών μέτρων που οδηγούν την εργατική τάξη στην προ Σικάγου εποχή. Καθημερινά, σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Συντονιστικές Επιτροπές διοργανώνουν κατά τόπους αγωνιστικές εκδηλώσεις, ενώ «βροχή» συνεχίζουν να πέφτουν και οι γραπτές διαμαρτυρίες. Τις αγωνιστικές αντιδράσεις πυροδοτεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με επικεφαλής τις δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Ταυτόχρονα οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ εντείνουν τις προετοιμασίες για τη μαζική συσπείρωση των εργαζομένων πανελλαδικά, με κατεύθυνση την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Το αγωνιστικό πρόγραμμα του επόμενου διαστήματος, όπως αποφάσισε η γραμματεία του ΠΑΜΕ προχτές Πέμπτη, περιλαμβάνει συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, συλλαλητήριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και άλλα.

Στο μεταξύ σήμερα στις 9 το βράδυ το λόγο έχουν οι εργαζόμενοι του Ν. Πρέβεζας. Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών διοργανώνει συγκέντρωση στον πεζόδρομο Παραλία. Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα «σε όλους τους μισθωτούς» και σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και παραταξιακές προτιμήσεις, δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν μοιρολατρικά τη θύελλα που έρχεται».

Την Τετάρτη 2 Αυγούστου το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο διοργανώνει σύσκεψη - συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα για να καθορίσει το πρόγραμμα δράσης του επόμενου διαστήματος.

Την Πέμπτη 3 Αυγούστου θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι του Ηρακλείου. Η Ενωση Ιδιωτικών ΥΠαλλήλων και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ διοργανώνουν συγκέντρωση στις 7.30 στο Εργατικό Κέντρο του Νομού.

Το Εργατικό Κέντρο Λασηθίου με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τις αντεργατικές αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής και απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα αγώνα. «Εμείς οι εργαζόμενοι του Λασηθίου - συνεχίζει - αντιστεκόμαστε με αγωνιστική ενότητα και ταξική συνέπεια ενάντια στον "εργασιακό μεσαίωνα" που προτείνει η κυβέρνηση. Δεν υποκύπτουμε στη λογική της "κοινωνικής συναίνεσης" και του "διαλόγου" της απάτης».

Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας, Διαγνωστικών Χώρων, με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «όλα τα αντεργατικά μέτρα, πρότυπο έχουν το αμερικάνικο "κατόρθωμα", που εμφανίζεται να μειώνει την ανεργία, πολλαπλασιάζοντας όμως τη φτώχεια μέσα από το μοίρασμα της ανεργίας, την τεράστια εξάπλωση της απασχόλησης, το δραστικό χτύπημα των μισθών και της κοινωνικής ασφάλισης». Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να μην υποκύψουν, αλλά να αντισταθούν και τονίζει: «Δεν περιμένουμε κανέναν πραγματικό αγώνα από τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ. Αγωνιζόμαστε μέσα από τις ταξικές θέσεις του ΠΑΜΕ».

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Τα εργοστάσια της Καβάλας άρχισαν να «οργώνουν» από χτες οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ για την αγωνιστική προετοιμασία των εργαζομένων. Η αρχή έγινε από το εργοστάσιο ιματισμού ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ. Εκεί που πριν από ένα περίπου μήνα οι 460 εργαζόμενες και το ταξικό τους σωματείο έριξαν στο κενό τα σχέδια της επιχείρησης για την εφαρμογή διατάξεων του αντεργατικού τερατουργήματος 2639/98. Προχτές δε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ έγινε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, όπου εκπρόσωποι μιας σειράς σωματείων, αλλά και συνδικαλιστές έδωσαν μαζικό «παρών». Την ερχόμενη Πέμπτη το απόγευμα 8 Σωματεία της Κομοτηνής διοργανώνουν σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο του νομού για να καθορίσουν το αγωνιστικό τους πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ