Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ο «ντετέκτιβ» του Γκοντάρ

Από την ταινία του Ζαν Λικ Γκοντάρ «Ντετέκτιβ»
Από την ταινία του Ζαν Λικ Γκοντάρ «Ντετέκτιβ»
Ο αξιόλογος δημιουργός Ζαν Λικ Γκοντάρ υπογράφει τη σκηνοθεσία του γαλλικού αστυνομικού δράματος με τίτλο «Ντετέκτιβ», που θα προβληθεί απόψε στις 24.00 από την ΕΤ-1.

Ενα μεγάλο ξενοδοχείο, κοντά στον παρισινό σιδηροδρομικό σταθμό Σεν Λαζάρ. Η Φρανσουάζ Σενάρ και ο σύζυγός της Εμίλ, πιλότος αεροπλάνου, έρχονται να συναντήσουν τον Τζιμ Φοξ Γουόρνερ, οργανωτή αγώνων πυγμαχίας, που τους χρωστάει πολλά χρήματα. Στο ίδιο ξενοδοχείο, οι ντετέκτιβ κάνουν έρευνα για το θάνατο ενός μυστηριώδους πρίγκιπα. Ο Τζιμ ελπίζει ότι ο νεαρός προστατευόμενός του πυγμάχος Τάιγκερ Τζόουνς θα κερδίσει ένα σημαντικό αγώνα, για να τον ξεχρεώσει. Ομως τον αναζητεί και η μαφία...

Οπως κάνει συνήθως, ο Γκοντάρ χρησιμοποιεί το τυπικό σχήμα της αστυνομικής ταινίας σαν αναγνωρίσιμο κινηματογραφικό τοπίο, με εμβληματικούς ήρωες, που φέρουν τα χαρακτηριστικά τους και τα σημαδιακά ονόματά τους, για να προσφέρουν στο σκηνοθέτη τη δυνατότητα του ουσιαστικού παιχνιδιού, των ερωτημάτων των «τσιτάτων» από την πνευματική κληρονομιά, των στιγμών ανάμεσα στη ζωή και στην τέχνη. Τρεις «οικογένειες» διασταυρώνονται μέσα στο μεγαλόπρεπο μπαρόκ ξενοδοχείο «Κονκόρντ Σεν Λαζάρ». Η οικογένεια «Ντετέκτιβ» με το θείο που λέγεται και Γουίλιαμ και Πρόσπερος, τον ανιψιό Ζαν Πιερ Λεό που λέγεται ανιψιός και Ισίδωρος και δυο σέξι ξαδέλφες. Η οικογένεια «Πιλότος» με ένα ζευγάρι συζύγων σε κρίση - η γυναίκα διαβάζει «Μαντάμ Μποβαρί». Η οικογένεια «Πυγμάχοι», με τον καταχρεωμένο ιμπρεσάριο Τζιμ Φοξ Γουόρνερ - Τζ. Χάλιντεϊ και τον αληθινό μποξέρ Τάιγκερ Τζόουνς (Στεφάν Φεραρά). Τέλος, η οικογένεια «Μαφία», όπου ο αρχηγός μιλάει σαν ηθοποιός τραγωδίας (Αλέν Κιουνί). Υπάρχει και η δολοφονία ενός πρίγκιπα, αλλά έχει τόση σημασία; Πιο πολύ ενδιαφέρει ο κίνδυνος θανάτου του κινηματογράφου μπροστά στο εύκολο βίντεο, η επιβίωση της γλώσσας και της καλλιτεχνικής εκφραστικής - τα κλασικά ερωτήματα του Γκοντάρ. Παίζουν: Ναταλί Μπάιγ, Τζόνι Χάλιντεϊ, Κλoντ Μπρασέρ, Λοράν Τερζιέφ, Ζαν Πιερ Λεό, Αλέν Κιουνί, Εμανουέλ Σενιέ.

  • «Ο κ. Αρκάντιν». Ενα φιλμ νουάρ σε σκηνοθεσία Ορσον Γουέλς.

Προσποιούμενος αμνησία, ο κύριος Αρκάντιν αναθέτει σ' έναν τυχοδιώκτη να ερευνήσει το ομιχλώδες παρελθόν του. Ολοι οι άνθρωποι - κλειδιά που σχετίζονται με αυτό δολοφονούνται μυστηριωδώς. Ο κύριος Αρκάντιν, βαθύπλουτος αυτοδημιούργητος μεγιστάνας, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένας μεγαλομανής απόγονος του Τσαρλς Φόστερ Κέιν, εξίσου διψασμένος για εξουσία. Παρουσιάζεται ως κυνικός, απατεώνας. Κι όμως, δεν είναι παρά ένας βαθιά ανθρώπινος χαρακτήρας, που έχει μια παθολογική σχέση με την κόρη του και από την οποία προσπαθεί να κρύψει τα μυστικά του... Ο κορυφαίος σκηνοθέτης, με την καριέρα του ήδη σε πτωτική τροχιά, δημιουργεί ένα εκπληκτικό δοκίμιο για την αλήθεια, το ψέμα και τον αυτοκαταστροφικό χαρακτήρα της ανθρώπινης φύσης. Πρωταγωνιστούν: Ορσον Γουέλς, Πάολα Μόρι, Ακίμ Ταμίροφ, Ρόμπερτ Αρντεν, Κατίνα Παξινού, Μάικλ Ρεντγκρέιβ (ΒΟΥΛΗ, 22.10).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυο σπουδαίες ταινίες από τη «NEW STAR» στους κινηματογράφους (2017-08-29 00:00:00.0)
«Οι υπέροχοι Αμπερσονς» (2012-09-15 00:00:00.0)
κινηματογράφος και λογοτεχνία (2004-11-12 00:00:00.0)
Συνεχιζουν και σας περιμένουν... (2004-07-10 00:00:00.0)
Κυνηγήστε, όπου τις βρείτε: (2004-07-03 00:00:00.0)
Το άγγιγμα του κακού (2003-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ