Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Αποτελειώνει τη μονιμότητα στο Δημόσιο

Να αποσυρθεί η προτεινόμενη προσθήκη στο άρθρο 103, απαίτησε το ΚΚΕ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Την αντίθεσή τους στη νέα, ακόμα πιο αντιδραστική, τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, δηλώνουν οι ταξικές δυνάμεις στο Δημόσιο
Την αντίθεσή τους στη νέα, ακόμα πιο αντιδραστική, τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, δηλώνουν οι ταξικές δυνάμεις στο Δημόσιο
Στη δρομολόγηση των εξελίξεων για την άρση της μονιμότητας των εργαζομένων στο Δημόσιο, αποσκοπεί η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος που συζητήθηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με την πρόταση, θα επιτρέπεται η κάλυψη οργανικών θέσεων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα από υπαλλήλους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι θα εξελίσσονται όπως οι μόνιμοι. Η ρύθμιση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μια κυβέρνηση να προσλαμβάνει στο Δημόσιο μόνο υπαλλήλους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και σταδιακά να αλλοιώσει τελείως τη σύνθεση των υπηρετούντων στο Δημόσιο, χτυπώντας στην καρδιά του το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη αναθεώρηση, το 2001, το ίδιο άρθρο τροποποιήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ και σε αυτό προστέθηκε διάταξη, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η μονιμοποίηση των συμβασιούχων που εργάζονται στο Δημόσιο. Διάταξη, που αξιοποιήθηκε για την ομηρία των συμβασιούχων και την απόλυση αρκετών από αυτούς. Τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης κατήγγειλαν στα πλαίσια της χθεσινής στάσης εργασίας οι ταξικές δυνάμεις στο Δημόσιο, την ώρα που η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ υπερασπίζεται τη σημερινή μορφή του άρθρου 103.

Ορθάνοιχτη η Κερκόπορτα

Χθες στην Επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής τόσο ο αρμόδιος υπουργός Π. Παυλόπουλος, όσο και ο εισηγητής της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος επιχείρησαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των δημόσιων υπαλλήλων. Ο μεν πρώτος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη στην πρόταση της κυβέρνησης, ενώ ο δεύτερος είπε ότι με την πρόταση «δεν υποκρύπτεται καμία πολιτική πρόθεση για την άρση της μονιμότητας». Για την Κερκόπορτα που ανοίγουν με τις συμβάσεις αορίστου χρόνου ισχυρίστηκαν ότι γίνεται απλώς για να διασφαλιστεί η δυνατότητα υπαλλήλων που υπηρετούν σήμερα στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου να καλύπτουν οργανικές θέσεις και να έχουν τη δυνατότητα εξέλιξης στην ιεραρχία.

Αντίθετοι με την αναθεώρηση του άρθρου 103 όπως το προτείνει η ΝΔ, δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, οι οποίοι, όμως, δε δέχτηκαν την πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθεί η διάταξη του άρθρου, που προβλέπει την απαγόρευση της μονιμοποίησης των συμβασιούχων του Δημοσίου. Απλώς, ο Φ. Κουβέλης είπε ότι μπορεί να υπάρξει μια ερμηνευτική δήλωση, που να λέει ότι επιτρέπεται η μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Να αποσυρθεί η διάταξη

Αναπτύσσοντας τη θέση του ΚΚΕ, ο βουλευτής Αντ. Σκυλλάκος υπενθύμισε ότι από την προηγούμενη αναθεώρηση ξεκίνησε ο περιορισμός της μονιμότητας με την πρόβλεψη να καλύπτονται με σχέσεις ιδιωτικού δικαίου θέσεις του Δημοσίου για ειδικό επιστημονικό, καθώς και τεχνικό ή βοηθητικό προσωπικό. Αυτή η πρόβλεψη, είπε, αποτέλεσε τη βάση να υπάρχουν σήμερα οι εκατοντάδες χιλιάδες όμηροι συμβασιούχοι.

«Ποιος εμποδίζει, τόνισε, μια κυβέρνηση να καταργήσει εντελώς τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να παίρνει μόνο ιδιωτικού δικαίου; Και "φθηνότεροι" είναι και μεγαλύτερη ανασφάλεια έχουν και συνδικαλισμό δε θα τολμούν να κάνουν». Αποκαλύπτοντας την υποκρισία των άλλων κομμάτων για την τύχη των συμβασιούχων, τόνισε: «Τι επικαλείται η ΝΔ για να μη μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους; Το Σύνταγμα. Ποιος ψήφισε το Σύνταγμα; Τα άλλα κόμματα πλην του ΚΚΕ ψήφισαν τη διάταξη που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου». Η πρότασή μας, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, είναι να καταργηθεί αυτή η διάταξη. Στο Δημόσιο πρέπει να υπάρχει μία ενιαία σχέση εργασίας, αυτή της μόνιμης εργασίας, εκτός από ειδικές απρόβλεπτες και πραγματικά επείγουσες εργασίες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν και προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη μεταφορά «βαριδιών» της εκάστοτε κυβέρνησης στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρήκαν αντίθετο τον εισηγητή του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ, τόνισε, ζητάει να προβλεφτεί στο Σύνταγμα η κατοχύρωση της υποχρέωσης του κράτους να εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και η εκλογή των αιρετών να γίνεται με άμεση μυστική καθολική ψηφοφορία και με εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ