Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ευρώ ακριβαίνει

Νέα ρεκόρ σημείωσε, την Πέμπτη, το ευρώ τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του γεν. Συγκεκριμένα, άγγιξε προσωρινά τα 1,3218 δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα από το Μάρτη του 2005, για να υποχωρήσει στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια συναλλαγών στο Λονδίνο, κάτω από τα 1,32 δολάρια.

Παράλληλα, η ισοτιμία του κοινού νομίσματος με το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε προς στιγμήν στο νέο ιστορικό ρεκόρ των 153,450 γιεν ανά ευρώ.

Αυτή η εξέλιξη, που έδωσε νέα ώθηση στο ευρώ, οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ανακοίνωση ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλη του 2000 καθώς και ότι εξασθένησε η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών.

Από την πλευρά της, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ έδειξε ότι δε σκοπεύει να πάρει μέτρα στήριξης του δολαρίου. Ο πρόεδρός της, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε ότι «η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με μετριοπαθή ρυθμό και ότι θα υποχωρήσει ο αφόρητα υψηλός δομικός πληθωρισμός».

Η νέα άνοδος του ευρώ έναντι δολαρίου και γιεν έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, όπως η γερμανική, προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους μετά από ένα μεγάλο διάστημα ύφεσης. Η άνοδος του ευρώ θα δυσκολέψει τις εξαγωγές και επομένως θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στις οικονομίες αυτές.

«Αν βραχυπρόθεσμα φθάσει στο 1,40-1,50 δολάριο, τότε σίγουρα θα αποτελέσει πρόβλημα για τη γερμανική βιομηχανία», δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας βιομηχάνων BDI Γιούργκεν Τούμαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ