Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το «μαύρο ταμείο» της «Ζίμενς»

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν σε δωροδοκίες κυβερνητικών στελεχών σ' όλο τον κόσμο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Νέες, μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο του «μαύρου ταμείου» της γνωστής εταιρείας «Ζίμενς», ενώ συνεχίζονται οι έρευνες της Εισαγγελίας του Μονάχου σχετικά με τα ποσά που διακινήθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών σε Ελβετία και Αυστρία και με τελικούς αποδέκτες στελέχη της εταιρείας, αλλά και κυβερνητικούς παράγοντες χωρών με τις οποίες η «Ζίμενς» «έκλεισε» δουλιές.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των δικαστικών αρχών, από τους συγκεκριμένους λογαριασμούς διακινήθηκαν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Ενα μέρος αυτού του ποσού διοχετεύτηκε στην Ελλάδα, όπου εξετάζεται η δραστηριότητα στελεχών της εταιρείας σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας για το σύστημα ασφαλείας C4I των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Μέχρι σήμερα έχουν προφυλακιστεί έξι κορυφαία στελέχη της «Ζίμενς», κατηγορούμενα για απιστία και υπεξαίρεση. Μεταξύ αυτών είναι ο οικονομικός διευθυντής του τηλεπικοινωνιακού κλάδου της εταιρείας («Ζίμενς Κομ»).

Οπως έγινε γνωστό, ένας από τους προφυλακισμένους ομολόγησε ότι από λογαριασμό της Αυστρίας είχε δωροδοκηθεί ο πρώην Πρόεδρος της Νιγηρίας Σάνι Αμπάχα, για την υπογραφή ενός συμβολαίου με τη «Ζίμενς».

Μέχρι στιγμής, οι δικαστικές αρχές που διερευνούν την υπόθεση απήγγειλαν κατηγορίες σε 12 άτομα, στελέχη της «Ζίμενς». Μεταξύ αυτών είναι και ο πρώην διευθυντής της «Ζίμενς Κομ» στην Ελλάδα, τον οποίο η εταιρεία έχει απομακρύνει από τη θέση του πριν από επτά μήνες, χωρίς όμως να αναφέρει τους λόγους.

Ο συγκεκριμένος φέρεται να είχε πρόσβαση σε έναν από τους «μαύρους λογαριασμούς» μέσω του οποίου διακινήθηκαν πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ. Οι ανακριτές ερευνούν αν το ποσό αυτό δόθηκε για δωροδοκίες, προκειμένου η «Ζίμενς» να πάρει παραγγελίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Ο όμιλος «Ζίμενς» με πωλήσεις 87,3 δισ. ευρώ είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρολογικού - μηχανολογικού υλικού στην Ευρώπη.

Οι ανακρίσεις εκτός από του συστήματος ασφάλειας C4I της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα, αφορούν σε υποθέσεις πωλήσεων τηλεπικοινωνιακού υλικού στην Αίγυπτο, στη Σαουδική Αραβία, στο Κουβέιτ, στην Ινδονησία, στο Βιετνάμ και την Καραϊβική.

Σε βάρος της «Ζίμενς», ως εταιρεία, ή στελεχών της, εκκρεμεί ακόμη η υπόθεση δωροδοκίας ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, για την υπογραφή συμφωνίας με την ιταλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, την «Ενέλ», το 2002. Πέρυσι τρεις άλλες θυγατρικές της «Ζίμενς» κατηγορήθηκαν για μίζες 1,6 εκατ. δολαρίων.

Το σκάνδαλο της «Ζίμενς» αποδεικνύει ότι η διαφθορά και η διαπλοκή κλιμακώνεται ανάλογα με τη θέση των εταιρειών στην κλίμακα των διεθνών μονοπωλίων. Η διεκδίκηση μεγαλύτερων μεριδίων στην παγκόσμια αγορά σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό μεταξύ των μονοπωλίων έχει ως απαραίτητο συμπλήρωμα τις δωροδοκίες, τις μίζες και τις πάσης φύσεως συναλλαγές κεφαλαίου και κυβερνητικών στελεχών.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ