Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
... και οι χαμένοι

Η μεγάλη συγκέντρωση της γης και της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής σε λίγα χέρια, έχει ως αποτέλεσμα:

  • Τη συρρίκνωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών. Στην πενταετία 2000 - 2005 έχουμε μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 18,9%, λόγω μείωσης των επιδοτήσεων και των τιμών των προϊόντων και αύξησης του κόστους παραγωγής. Το 20% των μεγάλων αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων εισπράττουν το 80% των επιδοτήσεων, οι τιμές είναι «παγωμένες» και σε πολλά προϊόντα πέφτουν - π.χ. φέτος έχουμε μείωση της τιμής των τεύτλων και της ζάχαρης κατά 36% - και η αύξηση του κόστους παραγωγής, την τελευταία πενταετία, υπολογίζεται κοντά στο 25%.
  • Το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Στα 26 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, πάνω από 320.000 μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν. Αλλά και το 90% και πλέον από τις 600.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έμειναν στη χώρα μας και είναι μικρομεσαίες κινδυνεύουν με ξεκλήρισμα, καθώς με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και οξύνονται.

Η μόνη λύση για τη σωτηρία της μικρομεσαίας αγροτιάς βρίσκεται στον αγώνα για την ανατροπή της ΚΑΠ και την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η αλλαγή των συσχετισμών, υπέρ των πολιτικών δυνάμεων που αντιμάχονται την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ