Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Πρωταγωνιστής η βία...

Eurokinissi

Δεν ήταν λίγες (ως τώρα) οι φορές που και φέτος, τα ομαδικά αθλήματα - κυρίως βέβαια το ποδόσφαιρο - αμαυρώθηκαν από φαινόμενα βίας στα γήπεδα. Γι' αυτό το μεγάλο ζήτημα, πολλά έχουν ειπωθεί ή γραφτεί, στο πρόσφατο ή απώτερο παρελθόν. Οι απόψεις διίστανται και συγκρούονται, οι οπτικές προσέγγισης είναι πολύ περισσότερες της μιας. Οπως και να 'χει όμως υπάρχουν κάποιες παράμετροι, που δύσκολα οποιοσδήποτε θα αρνηθεί ή θα αμφισβητήσει.

Είναι μια παθογενής κατάσταση, με επικίνδυνες συνέπειες. Πνευματικές ή φυσικές. Είτε δηλαδή αφορούν τη νοοτροπία και τον «χαβά», είτε τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή. Επιπλέον πρόκειται για μεταφερόμενο φαινόμενο. Δεν είναι δηλαδή η βία παράγωγο του οποιουδήποτε αθλήματος αλλά απότοκο άλλων καταστάσεων και συμπεριφορών. Ενα κρίσιμο ερώτημα - αφού η απάντησή του μάλλον καθορίζει πολλά - είναι αν πρόκειται (στην πλειοψηφία των εκδηλώσεων και συμμετεχόντων) για συγκυριακό φαινόμενο ή για υποθαλπτόμενο και εκμεταλλεύσιμο από ορισμένους. Και αν η απάντηση είναι καταφατική, για το δεύτερο σκέλος, ποιοι είναι αυτοί και τι οφέλη αποκομίζουν;

Η εξέλιξη των φαινομένων βίας, στο διάβα του χρόνου, μάλλον επιβεβαιώνει ότι στις μέρες μας πρόκειται για προσχεδιασμένες και (συνειδητά ή ασυνείδητα) κατευθυνόμενες συμπεριφορές. Η στιγμιαία αντίδραση, η εν θερμώ απόφαση, δεν είναι πλέον τα κύρια χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων βίας. Το αντίθετο. Γνωρίσματά τους είναι η προετοιμασία (πολεμοφόδια, τόπος και χρόνος συνάντησης) και η συνέχεια. Καθώς επίσης και η... θολούρα τους. Η «ομάδα» αντιδράει - επιτίθεται - φραστικά ή σωματικά - στους «εχθρούς» (άλλη «ομάδα»), σε όσους διαφωνούν με την τακτική της, στην αστυνομία, τα ΜΜΕ, τις αθλητικές αρχές, ενδεχομένως τη διοίκηση της ΠΑΕ (ειδικά αν δεν της κάνει τα χατίρια). Αντιδράει - επιτίθεται γενικώς. Ταυτόχρονα όμως μέλη της κλέβουν και λεηλατούν. Και αυτά όχι μόνο την ώρα που νιώθει απειλούμενη ή αδικημένη. Μέσα δηλαδή στο γήπεδο ή γύρω από αυτό. Αλλά και σε «άσχετο» χρόνο. Με «καταδρομικές» και προκαθορισμένα ραντεβού. Ετσι δημιουργείται ένα κλίμα φόβου και δικαιολόγησης μέτρων καταστολής...

Συγκοινωνούντα δοχεία...

Σας θυμίζει τίποτα; Μήπως, εκτός των άλλων, την ιστορία των «γνωστών αγνώστων»; Ας προσθέσουμε στον προβληματισμό μας άλλα δύο γεγονότα. Πριν από μερικές μέρες στον «Ρ» επαναδημοσιεύσαμε δύο φωτογραφίες από το 1985 (είχαν δημοσιευτεί στο ΕΘΝΟΣ). Στη μια, ομάδα «αναρχικών» βγαίνει από το Χημείο όπου είχαν γίνει επεισόδια και συλλαμβάνονται. Στην έτερη παρουσιάζεται, λίγο αργότερα, ένας από τους «αναρχικούς» - μαζί με ΜΑΤατζή - να κάνει σύλληψη... Στο πρόσφατο γεγονός με τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή, θυμάστε κάποιους ασφαλίτες, με αμφίεση «αναρχικού»;

Στα πλαίσια του καπιταλισμού, ο καθένας καλείται να παίξει τον ρόλο του. Και οι «κακοί» τον δικό τους. Γίνονται - ανάλογα τις περιστάσεις - (συνειδητά ή ασυνείδητα) «πολιορκητικός κριός» ή «δούρειος ίππος» για τον μεγαλοπαράγοντα και την επιχείρησή του (ΠΑΕ), τα ΜΜΕ, το κατεστημένο. Αντιδρούν, δρουν ή εκτονώνονται για μεγαλύτερα αδιέξοδα ή προβλήματα από μια ήττα ή ένα λάθος σφύριγμα. Αλλά με τέτοιο τρόπο και λογική που δε γίνονται επικίνδυνοι για το σύστημα. Αντίθετα. Του προσφέρουν μια ακόμα σημαντική υπηρεσία αφού δημιουργούν άλλοθι για περισσότερα μέτρα στήριξής του. Και συμβάλλουν, ώστε να γίνεται το γήπεδο πεδίο εξέτασης μοντέλων που θα επεκταθούν.

Με το πρόσχημα της βίας, τα γήπεδα έχουν μετατραπεί σε εργαστήριο δοκιμών. Είναι τα μέρη - πιλότοι που εφαρμόζονται σενάρια, τα οποία στη συνέχεια επεκτείνονται και σε άλλους χώρους (οι οποίοι από την αρχή ήταν ο πραγματικός στόχος). Με το πρόσχημα της βίας επεκτείνεται ο «big brother». Κάμερες, ηλεκτρονικό φακέλωμα, Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου και άλλα μέτρα, τα οποία ενισχύουν την αστυνομοκρατία και την καταστολή. Υπονομεύοντας τις ατομικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Καλλιεργώντας ταυτόχρονα τη νοοτροπία του χαφιέ.

Δύο χαρακτηριστικά γεγονότα, για τη «λογική» των κρατούντων. Αφ' ενός θα φακελώνονται όχι μόνο οι καταδικασθέντες αλλά και οι κατηγορούμενοι! Ακόμα δηλαδή και αν αποδειχτεί αθώος κάποιος, για την αστυνομία θα είναι (τουλάχιστον) εν δυνάμει ύποπτος. Αφ' ετέρου οι ποινές είναι μη μετατρέψιμες.

Αλλοθι για την
ιδιωτικοποίηση
των γηπέδων

Η βία ήταν από τις βασικές επιφάσεις για να δικαιολογηθεί και η ιδιωτικοποίηση των γηπέδων. Οι επιχειρηματίες (υποτίθεται) πληρώνουν και φτιάχνουν έναν καλύτερο χώρο. Τον οποίο οι οπαδοί σέβονται (κάτι που δεν κάνουν στα άλλα γήπεδα...). Και σε αντιστάθμισμα οι κυβερνήσεις παραχωρούν την εκμετάλλευση (δημόσιας περιουσίας) στον ιδιώτη, για να θησαυρίζει.

Το ίδιο άλλοθι χρησιμοποιείται για να ιδιωτικοποιηθεί η αστυνόμευση. Το πρότεινε ήδη η Σούπερ Λίγκα και η κυβέρνηση το εξετάζει θετικά. Ο πλήρης έλεγχος των γηπέδων στις ιδιωτικές αστυνομίες. Προοπτική επικίνδυνη για τη νομιμότητα και τα ατομικά δικαιώματα. Αφού τα περιθώρια αυθαιρεσίας γίνονται ακόμα μεγαλύτερα. Μην ξεχνάμε ότι η εταιρεία εξυπηρετεί τα συμφέροντα του εργοδότη της. Με διπλό κέρδος γι' αυτόν. Οικονομικό και εξουσιαστικό. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ασφαλείας βρίσκει άλλη μια πηγή κέρδους και το γήπεδο γίνεται απόλυτο τσιφλίκι των επιχειρηματιών (δεν είναι κατά ανάγκη διαφορετικά πρόσωπα...). Και αύριο θα γίνει προσπάθεια αυτό να μεταφερθεί στο εργοστάσιο, το (ιδιωτικοποιημένο) πανεπιστήμιο κλπ.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, είχε μιλήσει για «μέτρα τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα γιατί διευρύνουν τον τομέα της καταστολής και μάλιστα τον μεταθέτουν σε ιδιώτες. Είμαστε μια χώρα που ανάλογα με τον πληθυσμό έχουμε τους περισσότερους αστυνομικούς, δε χρειάζονται άλλοι. Εδώ λοιπόν μεταθέτουν το πρόβλημα και εκτός από τους ιδιωτικούς "στρατούς" των χούλιγκαν θα έχουμε και ιδιωτική αστυνομία στην υπηρεσία των προέδρων των ΠΑΕ. Πρόκειται για παιδιά τα οποία παρασέρνονται από τους επαγγελματίες χούλιγκαν, οι οποίοι είναι άνθρωποι των προέδρων. Θα πληρώσουν λοιπόν αυτοί τη "νύφη", θα μπουν φυλακή, δηλαδή θα έχουμε ιδιώνυμο. Θα έχουμε τέτοιου είδους μεταχείριση σε κόσμο που ναι μεν κάνει παράπτωμα αλλά ηθικοί αυτουργοί είναι άλλοι, πολύ ψηλότερα από αυτούς και μένουν στο απυρόβλητο».

Ποιος άλλος είναι ο έτερος λόγος που οι κυβερνήσεις και οι παράγοντες, ασχολούνται πιο επισταμένα (υπό τη λογική του εξωραϊσμού) με τα φαινόμενα βίας; Δε χωράνε στο νέο πλαίσιο του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Με τα γήπεδα - πολυχώρους (δηλαδή πολλαπλές πηγές εσόδων), τους χορηγούς, τους φιλάθλους - καταναλωτές κλπ. Οπως είχε αποκαλύψει τον Γενάρη του 2004 ο τότε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευαγ. Βενιζέλος: «Τα φαινόμενα της βίας είναι και αντιοικονομικά, στενεύουν πάρα πολύ την αγορά του ελληνικού ποδοσφαίρου, απωθούν πολύ μεγάλες κατηγορίες πιθανών φίλαθλων από τη συμμετοχή τους στις αθλητικές διοργανώσεις, περιορίζουν τελικά και μάλιστα εντυπωσιακά το κοινωνικό ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο, άρα μειώνουν τα μεγέθη της ποδοσφαιρικής αγοράς»...

Αντί άλλου επιλόγου, επαναδημοσιεύουμε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, ύστερα από έκτροπα (δεν έχει σημασία τόπος και χρόνος, αφού η ουσία δεν αλλάζει): «"Δεν πάει άλλο πια", με τα στημένα παιχνίδια και το όργιο της διαφθοράς που κυριαρχεί στο ποδοσφαιρικό στερέωμα και όχι μόνο! "Δεν πάει άλλο πια", με την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, που έχει γίνει τσιφλίκι της πλουτοκρατίας και που, μέσω των περιβόητων ΠΑΕ, παίζει τα δικά της οικονομικά και πολιτικά "παιχνίδια"! "Δεν πάει άλλο πια" με τη χειραγώγηση χιλιάδων φιλάθλων, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων, που η αγάπη τους για το ποδόσφαιρο, και γενικά τον αθλητισμό, χρησιμοποιείται από ιδιοκτήτες ομάδων, ΜΜΕ και διάφορους επιτήδειους, για να αποπροσανατολίζονται από τα πραγματικά προβλήματα, της ανεργίας, της φτώχειας και όλων των αδιεξόδων που δημιουργεί το κυνήγι του κέρδους! "Δεν πάει άλλο πια" με την αξιοποίηση αυθόρμητων και μη αυθόρμητων επεισοδίων, προκειμένου να επιδειχτεί η αστυνομική ισχύς και βία και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα αυταρχισμού και μαζικής τρομοκρατίας!».


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ