Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Βιβλιόραμα»: Μιχάλης Π. Λυμπεράτος «Στα πρόθυρα του Εμφυλίου Πολέμου (Κοινωνική πόλωση, Αριστερά και αστικός κόσμος στη μεταπολεμική Ελλάδα - Από τα Δεκεμβριανά στις εκλογές του 1946)» (ενδιαφέρουσα ιστορική μελέτη για το διάστημα από το ματωμένο Δεκέμβρη του 1944 μέχρι και τις εκλογές - Μάρτη του 1946 - που έβαλαν την «ταφόπλακα» για ειρηνική, ανεξάρτητη, με ενωμένο το λαό Ελλάδα, «νομιμοποίησαν» τους συνεργάτες του ιταλογερμανικού φασισμού, τις ποικιλώνυμες παρακρατικές οργανώσεις δοσιλόγων και το δολοφονικό τους όργιο κατά των αγωνιστών της ΕΑΜικής αντίστασης και την αγγλο-αμερικάνικη επέμβαση. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η δυναμική πορεία του απελευθερωτικού ΕΑΜ. Στο δεύτερο η ανασυγκρότηση των αστικών δυνάμεων, ο ρόλος του ξένου παράγοντα και του παρακράτους και η αναπαραγωγή της «εθνικοφροσύνης». Στο τρίτο μέρος οι στρατηγικές, σχέσεις και αντιπαραθέσεις των κομμάτων ενόψει των εκλογών. Στο τέταρτο ο ρόλος των ξένων παρατηρητών, το εκλογικό σύστημα, η αποχή της Αριστεράς, τα εκλογικά αποτελέσματα και οι μηχανισμοί που οδήγησαν στον αναπόφευκτο, όπως εκτιμά ο συγγραφέας, εμφύλιο).

- «Ικαρος» Κώστας Μπουρναζάκης «Χρονογραφία Αγγελου Σικελιανού (1884-1951)». Ο συγγραφέας του βιβλίου, μελετητής του έργου και επιμελητής της αλληλογραφίας του ποιητή, καταγράφει, για πρώτη φορά, τη ζωή και το έργο του Σικελιανού μέσα από εκατοντάδες άγνωστα στοιχεία, ντοκουμέντα και 250 άγνωστες φωτογραφίες από το προσωπικό φωτογραφικό αρχείο του Σικελιανού. Παρακολουθεί τις συνθήκες που γέννησαν τα έργα του, τις εκδόσεις τους και την αντιμετώπισή τους από την κριτική της εποχής του. Παρουσιάζει τις «Δελφικές Γιορτές» του, την υποψηφιότητά του για το «Νόμπελ», τις φιλίες, τα ταξίδια και τον πολυτάραχο ερωτικό βίο του.

- Ιδρυμα Βασίλη - Ελίζας Γουλανδρή. Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ανδρου: Παναγιώτης Τέτσης «Θάλαττα». (Κατάλογος της αφιερωματικής έκθεσης ζωγραφικής του Παναγιώτη Τέτση «Θάλαττα», που παρουσιάστηκε στο Μουσείο, 25/6-24/9/2006, σε επιμέλεια Κυριάκου Κουτσομάλη).

- «Αρμός»: Φερνάντο Πεσόα «Αντίνοος» (εισαγωγή - μετάφραση Κώστας Λάνταβος. Ο μεγάλος Πορτογάλος ποιητής και πεζογράφος άρχισε να γράφει στα αγγλικά, το 1915, το «άσεμνο» ποιητικό έργο «Αντίνοος» που δημοσιεύτηκε το 1918. Ο Πεσόα «αίρει» τον σαρκικό έρωτα του Αδριανού για τον Αντίνοο, «ντύνοντάς» τον με άδολη και απόλυτη αγάπη, γι' αυτό και θρηνεί, όπως στην αρχαιοελληνική τραγωδία, το θάνατό του, από τον οποίο αρχίζει την ποιητική σύνθεση, μεταβάλλοντας το ιστορικό πρόσωπο σε σύμβολο αιώνιας αγάπης). Αγγελος Γ. Μαντάς «Το Αλφαβητάρι του φιλολόγου (Βασική φιλολογική ορολογία)» (Με μορφή λεξικού, το βιβλίο αποθησαυρίζει φιλολογικούς όρους και κωδικοποιεί πληροφορίες, θεωρητικούς προβληματισμούς, βιβλιογραφία και παραδείγματα από τη δική του διδακτική εμπειρία, ως βοηθήματα του εκπαιδευτικού. Σε παράρτημα παραθέτει φιλολογικούς όρους και παροιμιώδεις εκφράσεις σε ξένες γλώσσες).

- «Ιωλκός»: Δημήτριος Τζερεφός «Καθηγητής των τριών και εξήντα» (αφήγημα του εκπαιδευτικού στο επάγγελμα συγγραφέα για τα μαθητικά του χρόνια στην Αθήνα, τις νεανικές παρέες του, τις πανεπιστημιακές σπουδές, το στρατιωτικό και τη θητεία του στην εκπαίδευση). Νάντια Ρεμπή «Η Κυψέλη» (διηγήματα).

- Πατάκης: Αδόλφο Μπιόι Κασάρες «Σχέδιο διαφυγής» (μετάφραση Παύλος Μάτεσις, μυθιστόρημα). Μάθιου Σκέλτον «Ενδυμίων Σπριγκ (Ο "δαίμων" του τυπογραφείου)» (μετάφραση Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, μυθιστορηματική φαντασία). Κάρλο Κολόντι «Οι περιπέτειες του Πινόκιο» (εικονογράφος Ρόμπερτ Ινγπεν, μετάφραση Φίλιππος Μανδηλαράς. Το διάσημο οικουμενικό παραμύθι, σε μια θαυμάσια έκδοση για τα παιδιά). Κρίστοφερ Παολίνι «Ο πρωτότοκος» (μετάφραση Φωτεινή Μεγαλούδη, μυθιστόρημα φαντασίας για παιδιά).

- «Ταξιδευτής» (Ιπποκράτους 34, 10680 Αθήνα, 210-3628.852): Σμάρω Γιαννακοπούλου - Μαρία Αγγέλου «Μεγάλωσε και μείνε» (Το βιβλίο καταγράφει τα χαρακτηριστικά ενός προγράμματος απεξάρτησης ανθρώπων που κάνουν χρήση ουσιών. Αναφέρονται τα θεραπευτικά εργαλεία που οδηγούν τους εξαρτημένους από την «πιάτσα» και την εξαθλίωση στην ανθρώπινη επικοινωνία, την αλληλεγγύη και την επανάκτηση της ζωής τους).

- «Μίνωας»: Ευγένιος Τριβιζάς «Ο πόλεμος των Ούφρων και των Τζούφρων» (εικόνες Χριστίνας Νεοφωτίσου. Ενα ακόμα απολαυστικό και διδακτικό παραμύθι του πολυγραφότατου παραμυθά).

- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου. Τεύχος 465, με αφιέρωμα για ταξιδιωτική λογοτεχνία).

- «Ο Πολίτης» (μηνιαίο περιοδικό ποικίλης ιστορικής και πολιτισμικής ύλης. Τεύχος 145, 146, 147, 148. Το τελευταίο περιλαμβάνει και ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για την προστασία των θησαυρών του Ερμιτάζ, κατά τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο).

- «Οροπέδιο» (εξαμηνιαίο πολιτιστικό περιοδικό του Δήμου Φολόκου της Ηλείας. Τεύχος 1).

- «Πνευματική Ζωή» (λογοτεχνικό περιοδικό. Τεύχος 169).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ