Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Εθνική Αντίσταση και οι παραχαράκτες της

Στις 24 και 25 Νοέμβρη 2006, έγινε στη Λάρισα, ένα «Συνέδριο», για την Εθνική Αντίσταση, με διοργανωτή μια Εταιρεία, που αυτοτιτλοφορείται «Εταιρεία Συλλογής - Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Ν. Λάρισας 1940-1974», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Λάρισας.

Στο «Συνέδριο» αυτό (δυο ολόκληρες μέρες!), όλοι οι ομιλητές που παρήλασαν από το βήμα (και ήταν πάνω από 15 τον αριθμό) «πληροφόρησαν» τον ελληνικό λαό, ότι το έπος του ΕΑΜ και της Εθνικής Αντίστασης το δημιούργησε ο ελληνικός λαός (έτσι αόριστα και απρόσωπα), ο οποίος «όταν θελήσει να ενωθεί και να ομονοήσει, κάνει θαύματα»... Μερικοί, δεν παρέλειψαν να εκθειάσουν και το ρόλο των Αγγλων «συμμάχων μας», που ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοπόταμου και στη συνέχεια, απελευθέρωσαν την Ελλάδα, από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές (!!).

Κανένας από τους ομιλητές δε... θυμήθηκε και δεν ανέφερε, ότι υπήρξε και κάποιο πολιτικό κόμμα, που λέγεται, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο, παρά τη λυσσαλέα αντίδραση όλων σχεδόν των αρχηγών των παλιών αστικών κομμάτων, και ιδιαίτερα του Γεωργίου Παπανδρέου, πρωτοστάτησε και δημιούργησε - με τη συνεργασία τριών άλλων μικρών πολιτικών κομμάτων - το μεγάλο ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση, ένα Επος που μαζί του μονάχα το μεγάλο Εικοσιένα μπορεί να συγκριθεί. Κάποιος ομιλητής (εκπαιδευτικός, μάλιστα), στην ομιλία του για την Εθνική Αντίσταση, υποτίθεται, βρήκε να πει και να υποστηρίξει με πάθος, ότι στο Γράμμο και στο Βίτσι, «ο ελληνικός στρατός αγωνίστηκε για να παραμείνουμε στο πλευρό του ελεύθερου κόσμου και να μην οδηγηθούμε βιαίως στον ερυθρό ολοκληρωτικό μεσαίωνα»! Για τον «κύριο» αυτόν, και για κάποιον άλλο ομοϊδεάτη του, που έσπευσε να υπερθεματίσει, η ένοπλη εκείνη σύγκρουση έγινε μεταξύ των γνήσιων εθνικοφρόνων Ελλήνων από τη μια μεριά, και κάποιων... ΕΑΜοβουλγάρων κομμουνιστοσυμμοριτών από την άλλη, και δεν έχει καμιά σημασία, αν το 1989, η ελληνική Βουλή, με νόμο χαρακτήρισε ομόφωνα τη σύγκρουση εκείνη, εμφύλιο πόλεμο, και τους «κομμουνιστοσυμμορίτες», Δημοκρατικό Στρατό της Ελλάδας.

Αλλά, στο «Συνέδριο» εκείνο την παράσταση έκλεψε ο κύριος Πέτρος Ευθυμίου, «πρωτοκλασάτο» στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που διετέλεσε, μάλιστα, και υπουργός Παιδείας σε μια από τις κυβερνήσεις του κ. Σημίτη. Ο κύριος Ευθυμίου που ήταν και ο πρώτος ομιλητής, «σήκωσε το ανάστημά του» και απαίτησε από την Πολιτεία, η Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης να διδάσκεται στα σχολεία και να γίνει «απόθεμα συνείδησης» όλων των Ελλήνων (!!!) Είναι να απορεί και να αναρωτιέται κανείς: Πώς του... ξέφυγε του κ. Π. Ευθυμίου και δεν προχώρησε ο ίδιος, ως αρμόδιος υπουργός, στη λήψη αυτού του μέτρου, και απαιτεί να το κάνει τώρα άλλη κυβέρνηση, για να καρπωθεί τη δόξα και το πολιτικό όφελος, από μια τέτοια έμπρακτη αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης;

Πολλά «εύγε», λοιπόν, και... πολλές ευχαριστίες, στους «φωστήρες» ομιλητές του «Συνεδρίου», που μας «φώτισαν», δίνοντας και σ' εμάς τους απληροφόρητους λίγη από τη «σοφία» τους, και άξιος ο μισθός των διοργανωτών του «Συνεδρίου». Και είναι προφανές, ότι ο μισθός τους, αλληγορικά, αλλά, προπαντός εισ-πρακτικά, θα πρέπει να είναι αρκετά...«χοντρός», για να έχουν την οικονομική ευχέρεια να διοργανώνουν τέτοια πολυτελή και πολυδάπανα «Συνέδρια».

Βασίλης Φυτσιλής

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ