Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Πάρε τα χνάρια να με βρεις

Αφιέρωμα στον Θ. Δερβενιώτη στον «902 Αριστερά στα FM»

Στον σημαντικότερο συνθέτη του μετεμφυλιακού λαϊκού τραγουδιού, τον Θόδωρο Δερβενιώτη, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 6 με 8 το απόγευμα, στον «902 Αριστερά στα FM».

Ο Θόδωρος Δερβενιώτης γεννήθηκε στη Ζαγορά του Πηλίου το 1922 και από πολύ μικρή ηλικία έδειξε μεγάλη αγάπη για τη μουσική. Ο δάσκαλός του Ιωάννης Καρασμάνογλου μεγάλωσε την αγάπη του για τη βυζαντινή μουσική και από τα έξι του ο Θ. Δερβενιώτης κρατούσε το «ίσο» στο δεξιό ψάλτη της Αγίας Κυριακής, Κώστα Μεταξογένη. Το 1936 τελείωσε το Ημιγυμνάσιο Ζαγοράς και μπήκε στο δύσκολο δρόμο της βιοπάλης, κάνοντας διάφορες δουλιές, ενώ είναι και η χρονιά που άρχισε να μαθαίνει λαούτο. Η παρθενική εμφάνισή του πραγματοποιήθηκε στη γιορτή του Αγίου Κωνσταντίνου το 1937.

Στη διάρκεια της Κατοχής, ο Θόδωρος Δερβενιώτης μπαίνει από τους πρώτους στο Κίνημα: ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, εφεδρικός ΕΛΑΣ, μέλος του ΚΚΕ, στο οποίο εντάχθηκε το 1942, και η ζωή του θα ακολουθήσει όλη την πορεία των αγωνιστών: Παρανομία, σύλληψη, κράτηση στο Βόλο, εξορία στα Κύθηρα και κατόπιν στη Ζάκυνθο και τη Μακρόνησο, απ' όπου απολύθηκε το 1949. Την άνοιξη του 1951 άρχισε να παίζει με ένα ερασιτεχνικό συγκρότημα, ενώ, λίγο αργότερα, άρχισε να δουλεύει στο μπαράκι του Μάριου στην Ιωνος, γράφοντας τα τραγούδια των συνθετών σε παρτιτούρες. Το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο Δερβενιώτης ήταν από τους ελάχιστους λαϊκούς συνθέτες που είχαν και θεωρητικές γνώσεις. Το πρώτο τραγούδι του «Μόνο ψέμα και απιστία» ηχογραφήθηκε το 1952.

Είναι η εποχή, που οι Στέλιος Καζαντζίδης, Καίτη Γκρέυ, Πάνος Γαβαλάς, Μανώλης Αγγελόπουλος, Σωτηρία Μπέλλου, Μαρίκα Νίνου, Γιώτα Λύδια, Αθανάσιος Ευγενικός, Γιάννης Τζιβάνης και μια σειρά άλλοι τραγουδιστές μπαίνουν στο τραγούδι. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Κώστας Βίρβος καταγράφουν με απίστευτο ρεαλισμό, μέσα από τους στίχους εκατοντάδων τραγουδιών, τη σκληρή πραγματικότητα μιας διαλυμένης από την τρομοκρατία, το χαφιεδισμό, τη φτώχεια και τη διαφθορά κοινωνίας. Από το 1953 έως το 1955, ο Θ. Δερβενιώτης συνεργάστηκε με τον Χρήστο Κολοκοτρώνη, ενώ από το 1956 έως το 1963 χρημάτισε μαέστρος στην «Κολούμπια». Το Μάρτη του 1959, σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, γεννιέται η θρυλική «Μαντουμπάλα».

Το 1960 ο Θ. Δερβενιώτης λειτούργησε μαζί με τον Γιάννη Βέλλα μουσική σχολή, ενώ στο διάστημα 1961 - 1962 πυκνώνει η συνεργασία του με τον Κώστα Βίρβο. Μαζί θα γράψουν από τα πιο επιτυχημένα τραγούδια της ξενιτιάς.

Το 1974 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Ρεμπέτικο Περιβόλι». Στο διάστημα 1976 - 1986, ο Θ. Δερβενιώτης κυκλοφόρησε διάφορους δίσκους μακράς διαρκείας, ενώ ήταν η φωνή του Πασχάλη Τερζή που τραγούδησε τα τελευταία έξι τραγούδια του.

Ο σπουδαίος λαϊκός συνθέτης, σεμνός άνθρωπος και κοινωνικός αγωνιστής Θ. Δερβενιώτης «έφυγε» στις 4 Δεκέμβρη 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ