Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα στραβά μάτια για τα «αποθεματικά»

Προαναγγελία και νέας μείωσης του συμβολικού φόρου πάνω στο χρηματιστηριακό τζόγο

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τα παιχνίδια με τα λεγόμενα αφορολόγητα αποθεματικά των μεγάλων επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται να μειώσει ακόμη περισσότερο τον ήδη συμβολικό φόρο πάνω στο χρηματιστηριακό τζόγο. Από την άλλη πλευρά, σε εφαρμογή των διατάξεων του φορολογικού νόμου που συζητείται στη Βουλή, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να σφίξει περισσότερο τα λουριά στις μικρές επιχειρήσεις και ελευθεροεπαγγελματίες, για τους οποίους επαγγέλλονται περισσότερους φοροελέγχους.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών η κυβέρνηση «ξανασκέφτεται» τη ρύθμιση - περιλαμβάνεται στην εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού - με την οποία χαρίζονται πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις μεγάλες ΑΕ. Η αρχική πρόθεσή τους ήταν η φορολόγηση των αποθεματικών με συμβολικό συντελεστή (6% για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο και 12% για τις άλλες μεγάλες ΑΕ), που είναι πολύ κάτω από τους ισχύοντες κανονικούς συντελεστές φορολογίας κερδών.

Η ρύθμιση αυτή, που είχε ανακοινωθεί και επίσημα, φαίνεται ότι αποσύρεται, ενώ άγνωστες παραμένουν οι σημερινές προθέσεις της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο ερώτημα παραμένει για το αν σκέφτεται να φορολογήσει τα «αποθεματικά» έστω και με αυτούς τους συμβολικούς συντελεστές ή αν θα κάνουν τα «στραβά μάτια». Σε κάθε περίπτωση, αυτού του είδους οι προκλητικές ρυθμίσεις πατάνε πάνω στη φορολογική νομοθεσία και τις ρυθμίσεις που άφησαν παρακαταθήκη οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ διαγκωνίζεται και στη μείωση του φόρου πάνω στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Το συμβολικό 6 τοις χιλίοις που ήταν το 1999 με το τελευταίο φορολογικό νόμο του ΠΑΣΟΚ έπεσε στο μισό (3 τοις χιλίοις). Τη σκυτάλη πήρε μετά η ΝΔ, πουν τον κατέβασε στο 1,5 τοις χιλίοις, δηλαδή στο μισό από αυτό που παρέλαβε από τους προκατόχους της. Τώρα προαναγγέλλουν και νέα μείωση στο 1% με 1,25 τοις χιλίοις. Από την άλλη πλευρά επεκτείνουν την παραγραφή τω φορολογικών υποθέσεων στα 10 χρόνια έτσι ώστε να μπορούν να ελέγχουν «δειγματοληπτικά» τις μικρές επιχειρήσεις, ακυρώνοντας επί της ουσίας τη λεγόμενη αυτοπεραίωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ