Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τεταμένα πνεύματα μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Εξαιρετικά τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στα παλαιστινιακά εδάφη μετά τη δολοφονία των τριών μικρών παιδιών του στενού συνεργάτη του Προέδρου Αμπάς, και στελέχους των υπηρεσιών πληροφοριών, Μπάχα Μπααλούσα, τη Δευτέρα. «Φατάχ» και «Χαμάς», από το επίπεδο των στελεχών μέχρι των οπαδών, ανταλλάσσουν κατηγορίες αλλά και πυρά, όπως έγινε στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τα ξημερώματα χτες, ο Μαχμούντ Αμπάς διέταξε τους άνδρες που ανήκουν στα σώματα ασφαλείας που ελέγχει να αναπτυχθούν σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της Λωρίδας της Γάζας. Ανάλογη εντολή, στα δικά της σώματα ασφαλείας, έδωσε και η «Χαμάς». Στο Κχαν Γιούνις, η αντιπαράθεση των δύο πλευρών έφθασε στην ανταλλαγή πυρών, όπου τραυματίστηκαν 4 άτομα (2 εκατέρωθεν).

Ταυτόχρονα, αλλεπάλληλες ήταν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ένθεν κακείνθεν. Οπαδοί της «Φατάχ» πραγματοποίησαν οργισμένες διαδηλώσεις στην πόλη της Γάζας (δύο), στο Κχαν Γιούνις, στη Νάμπλους, στη Τζενίν, στη Χεβρώνα. Μάλιστα, στις δύο πρώτες, παιδιά που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις άρχισαν να πετροβολούν ενόπλους της «Χαμάς» που πυροβόλησαν στον αέρα για να τα απομακρύνουν. Ομάδα γυναικών πραγματοποίησε διαμαρτυρία έξω από το προεδρικό μέγαρο στην πόλη της Γάζας, κατηγορώντας τον Αμπάς ότι «δεν έφερε την ασφάλεια που υποσχέθηκε».

Τα πνεύματα είναι τόσο οξυμένα, που χτες πολλά σχολεία στη Γάζα αλλά και στη Δυτική Οχθη δε λειτούργησαν, ενώ εξαιτίας των αλλεπάλληλων διαδηλώσεων και της αυξημένης παρουσίας ενόπλων κλειστά παρέμειναν και πολλά καταστήματα. Στελέχη της «Χαμάς» δεν έκρυβαν την οργή τους, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητες» τις κατηγορίες εναντίον της οργάνωσης.

Τη στιγμή αυτή, επέλεξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για να δηλώσει, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», «έτοιμος να παραχωρήσει τα απαραίτητα εδάφη στους Παλαιστινίους για να φτιάξουν συμπαγές εδαφικά και βιώσιμο κράτος». Επίσης, εμφανίστηκε «έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο Αμπάς, χωρίς προαπαιτούμενα». Φυσικά, δε διευκρίνισε ότι η θέση της ισραηλινής ηγεσίας ως προς το αδιαπραγμάτευτο της Ιερουσαλήμ, της επιστροφής των προσφύγων, του διαχωριστικού τείχους και των εποικισμών που θα συμπεριληφθούν σε αυτό, έχει αλλάξει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ