Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολλές οι πρεμιέρες

«Δον Κάρλος» στο ΚΘΒΕ
«Δον Κάρλος» στο ΚΘΒΕ
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει σε μια μεγάλη παραγωγή το έργο του Φρίντριχ Σίλερ «Δον Κάρλος», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, από σήμερα, στο Βασιλικό Θέατρο. Το ιστορικό έργο του Σίλερ, εμπνευσμένο από πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα, διαδραματίζεται το 16ο αιώνα στην αυλή του Βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου του Β'. Ενα οικογενειακό δράμα με πολιτικές προεκτάσεις, όπου κυριαρχούν ο έρωτας, τα πάθη, οι ίντριγκες, οι ραδιουργίες. Η τυραννία της εξουσίας, η σύγκρουση Κράτους και Εκκλησίας, που με την απειλή της Ιεράς Εξέτασης κατέχει εκείνη την εποχή απεριόριστη δύναμη, γεννούν το φόβο και οδηγούν στη λαϊκή εξέγερση στη Φλάνδρα. Μετάφραση Μαρλένα Γεωργιάδη, σκηνικά - κοστούμια Ελένη Μανωλοπούλου, φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου, μουσική επιμέλεια Κώστας Σουρβάνος, επιμέλεια κίνησης Δημήτρης Κυανίδης. Παίζουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Αλέκος Συσσοβίτης, Θόδωρος Συριώτης, Δέσποινα Σαρόγλου, Βασίλης Σεϊμένης, Γιάννης Σιαμσιάρης κ.ά.

  • Πρεμιέρα, σήμερα, στο «Μέλι» με τη «Βαβυλωνία» του Δ. Κ. Βυζαντίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου, σκηνικά - κοστούμια Δέσποινας Βολίδη, μουσική Ακη Τριανταφύλλου. Συμμετέχει το μουσικό σύνολο «ΧΟΕΣ». Παίζουν: Γιάννης Μόρτζος, Γιώργος Χριστοδούλου, Νόνη Ιωαννίδου, Μιχάλης Γιανάτος, Πέτρος Ξεκούκης, Γιώργος Σουξές κ.ά. Η «Βαβυλωνία» γραμμένη το 1836, μας μεταφέρει στο Ναύπλιο του 1827, χρονιά ιδιαίτερα σημαντική για την τύχη του ξεσηκωμένου γένους. Μέσα στο ίδιο το έργο αναγγέλλεται η συντριβή της Αρμάδας του Ιμπραήμ από τους Ενωμένους Στόλους των Μεγάλων Δυνάμεων. Αυτό το γεγονός είναι και η Αφετηρία του Εργου.
  • Η Ομάδα Νάμα παρουσιάζει, από σήμερα, στο «Επί Κολωνώ», το «BUG» του Τρέισι Λετς (1996). Ο Λετς, με γλώσσα, σκληρή αλλά και ποιητική, καταφέρνει ένα ακόμα χτύπημα, στις ακραίες αντιφατικότητες της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας. Με φόντο την κοινωνική εξαθλίωση του περιθωρίου και αφηγούμενος με τρυφερότητα μια απελπισμένη ερωτική ιστορία, προσεγγίζει ευρηματικά τις σκοτεινές πλευρές του πολιτικού συστήματος και την κοινωνία της ανεξέλεγκτης πληροφορίας. Σκηνοθεσία Γιώργος Παλούμπης, σκηνικό Γιώργος Χατζηνικολάου, μουσική Μάριος Στρόφαλης. Παίζουν: Μαρία Τσαρούχα, Δημήτρης Λάλος, Νατάσα Μαρματάκη, Στάθης Σταμουλακάτος, Κώστας Κουτσολέλος.
  • Επίσημη πρεμιέρα σήμερα του έργου του Γιάννη Παπαδόπουλου, «Ενός πουλιού, μόνο, η φωνή...», στη Β' Σκηνή του Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γιώργου Αρμένη. Σκηνοθεσία Βαγγέλης Χατζηνικολάου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργος Λυντζέρης, μουσική Χρήστος Θεοδώρου, τραγούδι Αργυρώ Καπαρού, επιμέλεια κίνησης Σεσίλ Μικρούτσικου. Παίζουν: Κλέων Γρηγοριάδης, Ράνια Σχίζα, Μαρία Σκαφτούρα, Δημήτρης Ντάσκας, Αγαπητός Μανδαλιός, Βασίλης Σιάφης.
  • Σήμερα αρχίζει και στο Θεατρικό Βαγόνι του «Τρένο στο Ρουφ» η «Πεντανόστιμη» της Λένας Διβάνη και του Ηλία Μαμαλάκη, σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη. Οι τρεις τους, μαζί με μια ομάδα νέων και ταλαντούχων ηθοποιών «μαγειρεύουν» την «Πεντανόστιμη», μια σύγχρονη εκδοχή του μύθου της Σταχτοπούτας. Σκηνικά - Κοστούμια Ντόρα Λελούδα, πρωτότυπη ενορχήστρωση - εκτέλεση - ηχογράφηση τραγουδιών Μηνάς Ι. Αλεξιάδης. Παίζουν: Θωμαΐς Ανδρούτσου, Σπύρος Περδίου, Παύλος Σαχπεκίδης, Μαρίτα Αμοργιανού, Φανή Γέμτου, Αρετή Πασχάλη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ