Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Δική μας υπόθεση το άσυλο

Με ένα ψήφισμα - καταπέλτη απαντά η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) στις προσπάθειες αμφισβήτησης του πανεπιστημιακού ασύλου και δηλώνει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενάντια στις σκέψεις για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει το άσυλο.

Αφού ξεκαθαρίζει ότι η αλλαγή του νόμου για το άσυλο εντάσσεται στον ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για την αποδυνάμωση των λαϊκών αγώνων και την προώθηση αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε εκπαίδευση και εργασία, η Σύγκλητος του ΕΜΠ υπογραμμίζει στο ψήφισμά της:

«Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια περιορισμού του ασύλου και αλλοίωσης του χαρακτήρα του. Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι κεκτημένο των αγώνων της νεολαίας και των εργαζομένων, όλου του λαού.

Η υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου δεν είναι υπόθεση κλειστών οργάνων (π.χ. Πρυτανικό Συμβούλιο), αφορά τη Σύγκλητο, την ακαδημαϊκή κοινότητα και όλους τους πανεπιστημιακούς φορείς, γενικότερα τον εργαζόμενο λαό.

Στην κατεύθυνση αυτή, και με βάση τη συζήτηση που διεξήχθη στην ανοιχτή Σύγκλητο στις 4/12/2006, όπου εκπροσωπήθηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι όλων των εργαζομένων, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και η Διοίκηση του Ιδρύματος, η Σύγκλητος αποφασίζει:

Α) Το πανεπιστημιακό άσυλο, είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και μπορεί να αξιοποιείται εκτός από την πανεπιστημιακή κοινότητα και από κάθε μαζικό φορέα, συνδικάτο, συνδικαλιστική και πολιτική κίνηση, πολιτικά κόμματα, που επιθυμούν ελεύθερα να εκφράζονται και να διεκδικούν, που σέβονται και μάχονται για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού.

Β)Το σύνολο των πανεπιστημιακών φορέων θεωρεί ότι η καθολική συμμετοχή της Πολυτεχνειακής Κοινότητας στην υπεράσπιση του ασύλου είναι αναγκαία προϋπόθεση που μπορεί να αποτρέπει ενέργειες και γεγονότα, που υπονομεύουν το άσυλο, από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει την εμπειρία και τη θέληση μέσα από την παρουσία των φοιτητών, των εργαζομένων, των πανεπιστημιακών δασκάλων και ευρύτερων κοινωνικών και λαϊκών δυνάμεων να περιφρουρήσει το πανεπιστημιακό άσυλο.

Γ) Ο κάθε μαζικός φορέας που επιθυμεί να διοργανώσει οποιαδήποτε εκδήλωση στο χώρο του ΕΜΠ έχει την υποχρέωση να ενημερώσει έγκαιρα και υπεύθυνα τις πρυτανικές αρχές, να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της εκδήλωσης, υπό την προϋπόθεση ότι: Θα σέβεται το θεσμό του ασύλου. Θα περιφρουρεί το χώρο της εκδήλωσης και θα έχει την ευθύνη για την αποτροπή κάθε ενέργειας που θα αποβαίνει σε βάρος του ασύλου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ