Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Η «αποκάλυψη» του... Τζόνι

Από την ταινία του Νίκολας Ρέι «Τζόνι Γκιτάρ»
Από την ταινία του Νίκολας Ρέι «Τζόνι Γκιτάρ»
Την ταινία γουέστερν με τίτλο «Τζόνι Γκιτάρ» (παραγωγής 1954) σε σκηνοθεσία Νίκολας Ρέι θα μεταδώσει απόψε στις 00.30 η ΕΤ-3.

Η Βιένα έχει φτιάξει ένα σαλούν έξω από την πόλη και φιλοδοξεί να φτιάξει σε κείνο το σημείο μια νέα ολόκληρη πόλη, αφού ο σιδηρόδρομος περνάει από κοντά. Οι ντόπιοι κάτοικοι όμως δεν τη θέλουν εκεί. Οταν τέσσερις άντρες λήστεψαν την ταχυδρομική άμαξα και σκότωσαν έναν άντρα, η αστυνομία, με την καθοδήγηση στης Εμα Σμαλ, οδηγείται στο σαλούν της Βιένα για να συλλάβει ως ύποπτους τέσσερις φίλους της. Η Βιένα τους υπερασπίζεται με πάθος με τη βοήθεια ενός παλιού γνωστού της, του Τζόνι Γκιτάρ, ο οποίος όμως είναι κάτι άλλο από ό,τι έδειχνε.

Παίζουν: Γουόρντ Μποντ, Ερνεστ Μποργκίν, Τζόαν Κρόφορντ, Σκοτ Μπράντι, Στέρνλινγ Χέιντεν, Μπεν Κούπερ.

  • «Αποκάλυψη τώρα - Redux». Δραματική περιπέτεια σε σκηνοθεσία Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Σαϊγκόν. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, ο λοχαγός Μπέντζαμιν Γουίλαρντ αναλαμβάνει την άκρως απόρρητη αποστολή να διεισδύσει στο έδαφος της Καμπότζης, να ανακαλύψει την κρυψώνα του συνταγματάρχη Κουρτζ και να τον «αποσύρει» από την ενεργό δράση. Το επιτελείο του στρατού ισχυρίζεται πως ο Κουρτζ έχει παρανοήσει και πως τώρα πια βρίσκεται απομονωμένος κάπου στα βάθη της καμποτζιανής ζούγκλας, έχοντας δημιουργήσει μια «αποικία» πιστών που τον λατρεύουν ως θεό. Ο Γουίλαρντ επιστρατεύει μια άκατο, με πλήρωμα τον Τσιφ, κυβερνήτη του σκάφους, τον ατίθασο Κλιν, τον γκρινιάρη αλλά συνεσταλμένο Σεφ και τον «φευγάτο» Λανς...

Επεισοδιακή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η διαδικασία παραγωγής ενός από τα πιο αντιπροσωπευτικά αντιπολεμικά έπη όλων των εποχών, καθώς ο Κόπολα αντιμετώπισε απίστευτα εμπόδια μέχρι να ολοκληρώσει αυτό το έργο ζωής του (ο Χάρβεϊ Καϊτέλ αντικαταστάθηκε μέσα σε δυο εβδομάδες από τον Μάρτιν Σιν, ενώ ο τελευταίος έπαθε καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων). Είκοσι δύο χρόνια αργότερα, ο Κόπολα αποφασίζει να ανατρέξει στο αρχειακό υλικό της ταινίας και να την «ανασυνθέσει». Ενώ διατηρεί ατόφιο το φινάλε, προσθέτει σεκάνς συνολικής διάρκειας 53 λεπτών, που είχαν παραλειφθεί από την πρώτη εκδοχή της ταινίας. Αποτέλεσμα, η επανέκδοση αυτού του αλληγορικού, αντιπολεμικού δράματος, βασισμένου στην περίφημη «Καρδιά του Σκότους» του Τζόζεφ Κόνραντ.

Παίζουν: Μάρλον Μπράντο, Μάρτιν Σιν, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Φρέντερικ Φόρεστ, Λόρενς Φίσμπερν, Αλμπερτ Χολ, Σάμιουελ Μπότομς, Ντένις Χόπερ, Χάρισον Φορντ (STAR, 01.30).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ