Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΤΟΠΕΣ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Αναγκαστική «αποκαθήλωσή» τους

Το επιστημονικό, ιδεολογικό, αλλά και άκρως πολιτικό ζήτημα της αυθεντικότητας της μνημειακής κληρονομιάς αναδείχτηκε και πάλι στη σύσκεψη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την απομάκρυνση έξι από τις οκτώ βόρειες μετόπες του Παρθενώνα και την αντικατάστασή τους με αντίγραφα, λόγω των σοβαρών κινδύνων από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Το ΚΑΣ υπερψήφισε (κατά πλειοψηφία) για την απομάκρυνσή τους, μετά από έντονη αντιπαράθεση.

Δεδομένου ότι ο λόγος γίνεται για το κορυφαίο μνημείο της Ελλάδας και ένα από τα κορυφαία παγκοσμίως, η συζήτηση για τον προσανατολισμό των αναστηλωτικών εργασιών διαρκεί δεκαετίες. Η άποψη ότι αυτό που θα υπάρχει τελικά στον Ιερό Βράχο θα είναι ένα σύγχρονο ομοίωμα των μνημείων του συγκρούεται με την άποψη ότι η συνεχιζόμενη έκθεση των πρωτοτύπων στη συνεχώς αυξανόμενη μόλυνση θα επιφέρει την τελική τους απώλεια.

Ουσιαστικά, για πολλοστή φορά, η αρχαιολογική κοινότητα βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο, αφού η «εξαφάνιση» της μόλυνσης είναι ένα τεράστιο και ευρύτερο θέμα που σαφώς άπτεται των γενικότερων πολιτικών επιλογών που εφαρμόζονται και που το κριτήριό τους κάθε άλλο παρά είναι η προστασία των ανθρώπων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιλογές που αν συνεχιστούν, τότε το αδιέξοδο θα γίνει μεγαλύτερο στο μέλλον, αφού είναι εύλογο πως θα κινδυνεύσει, συνολικά, η αυθεντικότητα της Ακρόπολης. Και τότε, τι ακριβώς θα γίνει;

Μέρος αυτού του ερωτήματος απαντήθηκε στο ΚΑΣ με τη διαβεβαίωση ότι αυτές οι αφαιρέσεις είναι «απολύτως αναστρέψιμες». Δηλαδή, αν κάποτε οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα μπορούν και οι μετόπες να επιστρέψουν στη θέση τους. Πάντως, η όγδοη μετόπη, γνωστή ως «Ευαγγελισμός», θα παραμείνει προς το παρόν, τουλάχιστον, στη θέση της. Είναι και από τις ελάχιστες μετόπες που γλίτωσε από τους Χριστιανούς.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι δεν είναι τα πρώτα αυθεντικά μέλη που κατεβαίνουν από την Ακρόπολη. Το ίδιο συνέβη με τις Καρυάτιδες και με άλλα στοιχεία των μνημείων της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ