Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Δημήτρης Ροντήρης

Από την εκπομπή «Παρασκήνιο» θα μεταδοθεί σήμερα το δεύτερο και τελευταίο μέρος «Δημήτρης Ροντήρης: τα χρόνια της ακμής». Ενα αφιέρωμα σε έναν από τους δημιουργούς που σημάδεψαν την ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Χαρακτηρίστηκε ως ο πρώτος μεγάλος σκηνοθέτης με όραμα, ο άνθρωπος που μορφοποίησε το ανέβασμα της αρχαίας τραγωδίας σε ένα ύφος που κυριαρχεί μέχρι τις μέρες μας. Παράλληλα, ήταν ο δάσκαλος που «έπλασε» γενιές σπουδαίων ηθοποιών.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος παρακολουθούμε τα χρόνια του θριάμβου του με το Πειραϊκό Θέατρο τη δεκαετία του '60, όταν οι τραγωδίες του περιόδευσαν σε πάνω από εβδομήντα χώρες του κόσμου και αποθεώθηκαν, ενώ ο ίδιος καθιερώθηκε παγκοσμίως ως ο πρεσβευτής του αρχαίου ελληνικού δράματος. Μετά το 1970 ο Ροντήρης εγκατέλειψε τη σκηνοθεσία και απομονώθηκε. Οταν πέθανε το 1981 είχε σχεδόν ξεχαστεί και θεωρούνταν παρωχημένος. Ο Λευτέρης Βογιατζής, από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του θεάτρου μας σήμερα, αποπειράται να προσεγγίσει τον Ροντήρη και τη μέθοδό του.

Στην εκπομπή υπάρχει πλούσιο οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό από παραστάσεις που έχουν κινηματογραφηθεί, από πρόβες, αλλά και από οικογενειακές στιγμές του Δημήτρη Ροντήρη σε σπάνια φιλμ (ET-1 20.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ