Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προς ακρόαση...

«4 Θεατρικοί Μύθοι» του Μάνου Χατζιδάκι, τα τραγούδια από τον «Ματωμένο Γάμο» του Φ. Γκ. Λόρκα (σε στίχους Νίκου Γκάτσου), ο «Κύκλος με την κιμωλία» του Μπ. Μπρεχτ (σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη), το «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και ο «Καπετάν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη περιλαμβάνονται στο CD, που εξέδωσε ο «Σείριος», με ερμηνευτές τους Μανώλη Λιδάκη και Αλκίνοο Ιωαννίδη. Τριάντα τραγούδια που μιλούν ποιητικά, για τον έρωτα και το θάνατο (Ματωμένος Γάμος), τον πόλεμο και την (μητρική) αγάπη (Κύκλος με την Κιμωλία), την παρακμή και την (δια)φθορά (Παραμύθι χωρίς Ονομα), τον πόλεμο και την ελευθερία (Καπετάν Μιχάλης), τα οποία παρουσιάστηκαν σε συναυλίες για δύο χρόνια πριν καταλήξουν στο στούντιο ηχογράφησης. Συμμετέχει το μουσικό σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις», υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού.

  • «Σπάει το Ρόδι» τιτλοφορείται το βιβλίο-CD με 13 καινούρια τραγούδια του Λευτέρη Παπαδόπουλου, μελοποιημένα από σημαντικούς συνθέτες της νεότερης γενιάς: Πέτρος Βαγιόπουλος, Τάσος Γκρους, Παντελής Θαλασσινός, Γιώργος Καζαντζής, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Ανδρέας Κατσιγιάννης, Μιχάλης Κουμπιός, Σπύρος Κουρκουνάκης, Ηλίας Μακρίδης, Αντώνης Μιτζέλος, Μιχάλης Νικολούδης, Στάμος Σέμσης. Ενα τραγούδι μελοποίησε κι ο Γιώργος Νταλάρας και το τραγούδησε με την Χαρούλα Αλεξίου. Τραγουδούν επίσης οι: Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Πασχάλης Τερζής, Μπάμπης Στόκας, Δημήτρης Μπάσης, Μπάμπης Τσέρτος, Αρετή Κετιμέ, Σοφία Τσέρου, Σαββέρια Μαργιολά. To CD κυκλοφόρησε από το label «Καμπανάκι» των Γ. Νταλάρα - Μ. Κουμπιού, εγκαινιάζοντας τη σειρά «Αξιος Λόγος» με πρωταγωνιστές τους σημαντικότερους Ελληνες στιχουργούς (διανομή «Universal»).

  • Ο Carlos Gardel, η Σωτηρία Μπέλλου, η Αμάλια Ροντρίγκεζ, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, η Μαρίκα Νίνου, η Φλέρυ Νταντωνάκη, η Στέλλα Χασκήλ, η Βέμπω, ο Βιζυηνός, ο Μπιθικώτσης, η Πιαφ, ο Αττίκ, η Σαπφώ Νοταρά, η Ρόζα Εσκενάζυ «συναντώνται» στο άλμπουμ «Carte Postale» των Νότη Μαυρουδή και Ηλία Κατσούλη («Corifeo - Eros music»). Ενα τρυφερό αφιέρωμα σε πρόσωπα που σημάδεψαν τη ζωή τους, αλλά και τη ζωή μας, με μοναδικές ερμηνευτικές στιγμές. Τραγουδούν: Μαρία Φαραντούρη, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Σόνια Θεοδωρίδου, Μαριώ, Νίκος Δημητράτος, Σταμάτης Κραουνάκης, Διονύσης Τσακνής, Δήμητρα Παπίου, Καλλιόπη Βέττα και Μόρφω Τσαϊρέλη.
  • «Resurrection» τιτλοφορείται το πρώτο CD του δεξιοτέχνη σολίστα στο πιάνο και το ακορντεόν Γιώργου Ψυχογιού («Polytropon»), με το οποίο συστήνεται στο κοινό ως νέος συνθέτης και ενορχηστρωτής. Περιλαμβάνει οχτώ ορχηστρικά κομμάτια του Γ. Ψυχογιού, στα οποία συνδυάζει τις γνώσεις του στην κλασική μουσική και την αγάπη του για την τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό, καθώς και δύο ακόμη συνθέσεις, μία του P. Simon και μία του J. Mercer.
  • Ορχηστρικό είναι και το άλμπουμ του Μάριου Τόκα «Fontana Amorosa» («Eros music»). Δεκαέξι μουσικά θέματα, στα οποία ισορροπούν οι έντεχνες, λαϊκές και μελωδικές αποχρώσεις που χαρακτηρίζουν το δημιουργό. Σ' ένα κομμάτι συμμετέχει η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου.
  • Ο Λαρισαίος δημιουργός Θανάσης Παπακωνσταντίνου επιστρέφει με το CD «Διάφανος», όπου περιλαμβάνονται αρκετά κομμάτια που παίζονταν για καιρό στις συναυλίες του, πριν δισκογραφηθούν. Εκτός από τον ίδιο τα ερμηνεύουν οι Σωκράτης Μάλαμας, Μάρθα Φριντζήλα, Φώτης Σιώτας κ.ά. Ο δίσκος είναι ο πρώτος σε παραγωγή του ίδιου του τραγουδοποιού, κάτω από τον τίτλο «Αχός».
  • «Στα χαμηλά και στα ψηλά» τιτλοφορείται ο νέος δίσκος του Δημήτρη Ζερβουδάκη, ο οποίος εκτός από την ερμηνεία υπογράφει και τη σύνθεση των περισσότερων τραγουδιών. Φωνή με ξεχωριστή ευαισθησία και χρώμα, ταξιδεύει τον ακροατή στα μονοπάτια του ζεϊμπέκικου και της λαϊκής μπαλάντας, χωρίς να απομακρύνεται από τη δυναμική της ροκ. Συμμετέχουν: Παντελής Θεοχαρίδης, Αλεξία Χρυσομάλλη («Polytropon»).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ