Σάββατο 6 Γενάρη 2007 - Κυριακή 7 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΟΛΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

(για ενιαία δημόσια δωρεάν Παιδεία)

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γληνός, ο μεγάλος δάσκαλος του λαού, μας έρχεται πάντα στο νου, καθώς τούτο τον καιρό (10 Γενάρη, Τετάρτη) παλλαϊκός ξεσηκωμός θ' αγκαλιάσει όλη τη χώρα. Μεγάλος αγώνας του λαού και της νεολαίας μας για την Παιδεία, που παλεύει για να αποκρούσει μια πολιτική, που συνεχώς όλο και περισσότερο μετατρέπει το αγαθό αυτό σε εμπόρευμα.

ΕΧΟΥΝ την ιστορία τους οι αγώνες του ΚΚΕ για την Παιδεία. Από την πρώτη μέρα, που θεμελιώθηκε στη χώρα μας, ξεκινούν κι οι αγώνες για την Παιδεία. Το κόμμα μας, αναγνωρίζοντας την αξία που έχει η μόρφωση στον αγώνα για την πρόοδο, πρωτοστάτησε σε αγώνες για να καταργηθούν οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση του λαού, καθώς επίσης και στον εκδημοκρατισμό των προγραμμάτων.

ΜΕ τη βοήθεια του μεγάλου δάσκαλου και παιδαγωγού, που «έφυγε» τόσο γρήγορα (Δεκέμβρης 1943) Δ. Γληνού, έγινε μια συστηματική και σε βάθος μελέτη των εκπαιδευτικών προβλημάτων και έγιναν προτάσεις για να μπορέσει να ξεφύγει η Παιδεία μας από τη μεσαιωνική καθυστέρηση και το σκοταδισμό.

ΧΡΗΣΙΜΟ είναι να θυμηθούμε, αποσπασματικά βέβαια, μερικά λόγια από ένα γράμμα του Δ. Γληνού, σταλμένο από την Ακροναυπλία στους δικούς του. Γράφει: «...Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στο ζήτημα της μόρφωσής των στη θέση ενός μικρού παιδιού, που θα το έβαζες μέσα σ' ένα πρωτόγονο δάσος απέραντο και θα το άφηνες μόνο του να βρει ένα και μοναδικό δέντρο, που θα του έδινε τον αληθινό ζωοδότη καρπό. Στο μεταξύ, ώσπου να βρει το δέντρο, τρώγει λογής λογής άχρηστα ή βλαβερά χορτάρια...

»...ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ δε φτάνουνε ποτέ στο δέντρο, και περνούν όλη τους τη ζωή, τρώγοντας άχρηστα ξηρόχορτα ή ψευτοκαρπούς. Κι άλλοι παραστρατίζουν σε φαρμακερά χορτάρια, σε υπνωτικά, σε ερεθιστικά δηλητήρια ή μασάνε σ' όλη τους τη ζωή άχυρα...

»...ΕΚΕΙΝΟ που έχει την πιο βαθιά σημασία είναι να βρει κανείς ένα σύστημα σκέψης, να κατορθώσει να βλέπει εκεί που οι άλλοι είναι τυφλοί. Η μόρφωση δεν είναι ζήτημα γνώσης. Είναι ζήτημα ζωής. Ενα λατινικό ρητό λέει: "Νον σκόλαι σεντ βίτα ντίστιμους" (Δε διδασκόμαστε για τη σχολή παρά για τη ζωή). Αυτό είναι σωστό, μα πρέπει να το συμπληρώσουμε λέγοντας: "Νον σκόλαι αν σκόλαι σεν βίτα αντιβίτα ντίστιμους" (Δε διδασκόμαστε με το σχολειό για το σχολειό παρά με τη ζωή για τη ζωή)».

ΕΧΟΥΝ περάσει τόσα χρόνια από τότε που ο Γληνός και οι σύντροφοί του στον μεγάλο αυτόν αγώνα της Παιδείας, ιδιαίτερα στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, πάλευαν για να αποτινάξουν την καθυστέρηση στην Παιδεία. Παρ' όλες τις δυσκολίες στην Ελεύθερη Ελλάδα έγιναν σημαντικά βήματα. Κι έγινε ολοφάνερο πως μια μεγάλη πνοή άλλαξε τους ρυθμούς της ζωής, φανέρωνε πως η Ελλάδα προχωρούσε στην καινούρια μέρα, τα κανόνια, όμως, των Εγγλέζων ιμπεριαλιστών και η φάρα των γραικύλων χτύπησαν και μάτωσαν την αναγεννητική πορεία του λαού μας.

ΠΡΟΧΤΕΣ, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στην έδρα του ΚΚΕ, μικρά παιδιά της Πανηπειρωτικής τραγούδησαν τα κάλαντα. Μ' αυτήν την αφορμή, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε πως μολονότι η μέρα απαιτεί ευχάριστες δηλώσεις, όταν μάλιστα είσαι ανάμεσα σε νέους ανθρώπους που προσπαθούν να διατηρήσουν τα έθιμα, τις ελληνικές παραδόσεις σε δύσκολους καιρούς, ωστόσο, τόνισε, δε θα κάνω μια ευχάριστη δήλωση.

ΓΙΑ ΤΟ 2007, είπε, δεν υπάρχει μόνον ο εφιάλτης του άρθρου 16 του Συντάγματος, υπάρχει γενικότερα ο εφιάλτης της ελληνικής Παιδείας. Πάνω απ' όλα, τι μαθαίνουν, τι διαβάζουν τα παιδιά μας, μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα διδασκαλίας: Δυστυχώς, κάθε χρόνο που περνάει, η ελληνική γλώσσα που διδάσκεται θα γίνεται όλο και πιο φτωχή, τα προγράμματα διδασκαλίας ταυτίζουν τη γνώση με την πληροφορία και τις δεξιότητες. Δυστυχώς, παρά τις θυσίες των γονιών, τα παιδιά μας θα βγαίνουν σύγχρονοι αναλφάβητοι. Η Αλ. Παπαρήγα μίλησε ακόμα και για τον εφιάλτη της λεγόμενης «αποκέντρωσης» και «αυτοτέλειας».

ΚΙ ΑΠΟΚΤΑ την ξεχωριστή σημασία της η τελευταία της φράση, που λέει: «Αισθανόμαστε την υποχρέωσή μας γι' αυτά τα μικρά παιδιά, που τραγουδούν και προσπαθούν να ζήσουν την παράδοση του τόπου, που έχει πρόοδο, έχει αγώνες, έχει θυσίες, γι' αυτά τα μικρά παιδιά να καταθέσουμε τον εαυτό μας ολόκληρο σ' αυτόν τον αγώνα».

ΑΣ αντηχήσει, λοιπόν, την Τετάρτη 10 Γενάρη 2007, σ' όλη την Ελλάδα παλλαϊκό, δυνατό το κάλεσμα του ξεσηκωμού. Δημόσια ενιαία δωρεάν Παιδεία για όλους.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ