Σάββατο 6 Γενάρη 2007 - Κυριακή 7 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Δυναμώνει το κεφάλαιο στην αγροτική οικονομία

Βεβαίως, η νέα ΚΑΠ και ο ΠΟΕ, που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες, συμβάλλουν στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στην αγροτική οικονομία. Ορισμένα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

  • Το 10% περίπου των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων χρησιμοποιούν πάνω από το 50% της αγροτικής γης. (Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο χώρος της αμπελουργίας, όπου το 1,5% των μεγάλων αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων καλλιεργεί το 30% και πλέον των αμπελώνων).
  • Τέσσερις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες μονοπωλούν το 90% της γαλακτοπαραγωγής. Η μετατροπή της «ΔΕΛΤΑ» σε «VIVARTIA» έγινε με την εξαγορά και τη συγχώνευση 28 άλλων εταιρειών. Η εταιρεία εμφανίζεται σαν η πρώτη στον τομέα των τροφίμων στην Ελλάδα και 35η στην Ευρώπη και να δραστηριοποιείται σε 29 χώρες. Παράλληλα, ιδιωτικοποιήθηκαν ή έκλεισαν πολλές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, όπως η «ΑΓΝΟ», ο «Ολυμπος», η «ΣΕΡΓΑΛ», η «ΣΥΝΕΡΓΑΛ», η «ΑΣΠΡΟ» κι απειλούνται με ξεπούλημα η «ΔΩΔΩΝΗ» και η «ΡΟΔΟΠΗ».
  • Το 2,5% των μεγάλων χοιροτροφικών μονάδων παράγει το 82% της παραγωγής.
  • Δύο από τις 200 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας παράγουν το 40% του γόνου και το 20% των ψαριών.
  • Στο διάστημα 2000 - 2004, που το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 18%, οι τέσσερις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες αύξησαν τα κέρδη τους κατά 138,6%.

Απέναντι, λοιπόν, στη φτωχή και μεσαία αγροτιά ορθώνεται ο πραγματικός αντίπαλος που είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, τα μονοπώλια. Κοινός με αυτόν των εργατών και των ΕΒΕ αντίπαλος. Η πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων επομένως, που θα τα καταργήσει, είναι και υπόθεση της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Σ' αυτή την πάλη πρέπει να εντάσσει και τους διεκδικητικούς αγώνες της για το σήμερα. Μόνο έτσι θα ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ