Τετάρτη 10 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ξηλώθηκε η γέφυρα στην οδό Λήδρας

Δεν οδηγεί σε υποχρέωση για ανταλλάγματα, δηλώνει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Με απόφαση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας και συμμόρφωση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας άρχισαν οι εργασίες αποσυναρμολόγησης της γέφυρας στο κατεχόμενο τμήμα της οδού Λήδρας, στη Λευκωσία. Αυτό δήλωσε χτες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

Οι εργασίες άρχισαν λίγο μετά τις 10.30 χτες το πρωί και ολοκληρώθηκαν αργά χτες το βράδυ.

Η γέφυρα στην οδό Λήδρας στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας κατασκευάστηκε από τον τουρκικό στρατό, προκαλώντας την αντίδραση της κυπριακής ηγεσίας. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ζητούσε την κατεδάφισή της, να ανοίξει η κομμένη στα δύο από την περίοδο της εισβολής οδός και να ενωθούν τα δύο τμήματά της. Στις 28 Δεκέμβρη 2006 ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ διαβεβαίωσε ότι η γέφυρα θα κατεδαφιστεί, για να εισπράξει ηχηρό ράπισμα από τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Γιασάρ Μπουγιούκανιτ με σκληρή ανακοίνωσή του διέψευσε τον Ταλάτ υπενθυμίζοντάς του πως «η δίοδος (σ.σ.: από τα Κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές) ανήκει στην αρμοδιότητα του στρατού».

Χτες ο Χρ. Πασιαρδής επισήμανε ότι η γέφυρα κατασκευάστηκε παράνομα και η άρση της παρανομίας, «ούτε σε υποχρέωση για ανταλλάγματα οδηγεί, ούτε και θα πρέπει να τυγχάνει επιβράβευσης με απονομή ευσήμων».

Η κυπριακή κυβέρνηση - υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - έχει υποβάλει από το 2005 πλήρεις προτάσεις για το θέμα της οδού Λήδρας και εισηγήθηκε την έναρξη διαλόγου με την τουρκοκυπριακή πλευρά μέσω της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει ανταπόκριση από το κατοχικό καθεστώς.

Δηλώσεις Ερντογάν

«Η τελική απόφαση ανήκει στο τουρκοκυπριακό κράτος», σχολίασε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν για τη διάλυση της μεταλλικής γέφυρας στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «η ΤΔΒΚ είναι ένα κράτος το οποίο αναγνωρίζουμε, έχει πρόεδρο και κυβέρνηση», και πρόσθεσε ότι «αυτοί θα πάρουν την τελική απόφαση». «Αυτό που μας αναλογεί είναι να σεβόμαστε τις αποφάσεις τους», είπε και τόνισε ότι η «ΤΔΒΚ έχει πάρει την απόφασή της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ