Παρασκευή 4 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Εκκρεμεί η μερική αναστολή λειτουργίας

Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά συνέπεια για τους εργαζόμενους

Εγκαταστάσεις Τσιμέντων Χαλκίδας
Εγκαταστάσεις Τσιμέντων Χαλκίδας
ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Κανονικά λειτούργησαν χτες τα Τσιμέντα Χαλκίδας, παρά την απόφαση του νομάρχη Εύβοιας να διακοπεί από τις 3 Αυγούστου έως και τη 1 Σεπτέμβρη η λειτουργία των μονάδων Γ΄ και Δ΄ του εργοστασίου, για περιβαλλοντικούς λόγους. Χθες το πρωί, στο εργοστάσιο έγινε σύσκεψη μεταξύ της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων, συνδικαλιστών από άλλα εργοστάσια του ομίλου της ΑΓΕΤ, από την Ομοσπονδία εργαζομένων και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, όπου αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η είσοδος στο εργοστάσιο υπαλλήλων των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της ΔΕΗ, που θα έλεγχαν την υλοποίηση της απόφασης.

Τελικά, δυο υπάλληλοι εμφανίστηκαν στο εργοστάσιο στις 1.30 το μεσημέρι και αποχώρησαν, καθώς δεν τους επιτράπηκε η είσοδος σύμφωνα με την απόφαση του σωματείου.

Σήμερα το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στη Λαμία σύσκεψη που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην οποία έχει καλέσει το νομάρχη Εύβοιας, την εργοδοσία και το σωματείο.

Σε ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, τονίζει ότι «χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι βουλευτές τους, η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς επίσης και η εργοδοσία των Τσιμέντων Χαλκίδας "σφυρίζουν αδιάφορα" για τις αρνητικές εξελίξεις στα Τσιμέντα Χαλκίδας».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «όλοι οι παραπάνω, θιασώτες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δεν έβλεπαν κανένα πρόβλημα και προσπαθούσαν να υπονομεύσουν τις όποιες αγωνιστικές δραστηριότητες», όταν η επιχείρηση ξεπουλιόνταν στους Ιταλούς και στους Εγγλέζους, όταν το προσωπικό συρρικνωνόταν στο μισό, οι εργολάβοι αντικαθιστούσαν τις μόνιμες θέσεις προσωπικού, εφαρμόζοντας μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, μα και όταν το ΥΠΕΧΩΔΕ πέταγε στο καλάθι των αχρήστων τις 12.000 υπογραφές της Επιτροπής Αγώνα κατά της τσιμεντόσκονης και η κυβέρνηση χάριζε 250 δισ. δραχμές χρέη της οικογένειας Κιοσέογλου.

«Σήμερα - τονίζεται στην ανακοίνωση - οι μικροπολιτικές τους σκοπιμότητες ονομάζονται "περιβαλλοντικές ευαισθησίες". Από την άλλη, η πολυεθνική εργοδοσία των Τσιμέντων Χαλκίδας, παίρνοντας το "πράσινο φως" από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, σχεδιάζει τη μείωση του εργατικού προσωπικού, ψάχνοντας ταυτόχρονα και για άλλοθι.

Οι μόνοι, όμως που δεν έχουν ευθύνη για το σοβαρό πρόβλημα της ρύπανσης, που είναι θύματα αυτής της πολιτικής, γιατί και οι ίδιοι βιώνουν πολλαπλάσια τις συνέπειές της, είναι οι εργαζόμενοι. Για τη ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, καμία αλλαγή στις θέσεις απασχόλησης, στις εργασιακές σχέσεις και στις αποδοχές των εργαζομένων, δεν μπορεί να υπάρξει με αφορμή την υπογραφή της ανάκλησης λειτουργίας».

Τέλος, η ΝΕ του ΚΚΕ επισημαίνει: «Αποδεικνύεται περίτρανα για άλλη μια φορά ότι αυτό που μπορεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία και ανάπτυξη της επιχείρησης με περιβαλλοντικούς όρους, καθώς επίσης και τη σταθερή δουλιά των εργαζομένων, δεν είναι η καπιταλιστική ιδιωτική πρωτοβουλία, το ντόπιο ή ξένο κεφάλαιο. Είναι η πρόταση του ΚΚΕ για δημόσια επιχείρηση, που οι ίδιοι εργαζόμενοι με την πάλη τους μπορούν να την επιβάλλουν, κόντρα στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - πολυεθνικών και συμβιβασμένων - υποταγμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ