Παρασκευή 12 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οφειλόμενη τιμή στους μαχητές του ΔΣΕ

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό για τα 60χρονα του ΔΣΕ αναφέρεται με επιστολή του στον «Ρ» ο Νταμπίκης Νίκος, πρώην μαχητής του ΔΣΕ - ανθυπολοχαγός ΠΕ, ουλαμού Πυροβολικού Γράμμου. Αφού εκφράζει τις ευχαριστίες για την εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν αγωνιστές ασπρομάλληδες απ' όλη τη χώρα, σημειώνει:

Η έκκληση της ΚΕ βρήκε θερμή και αναμενόμενη ανταπόκριση γιατί ήταν μια ηθική και ψυχική ανταμοιβή στις ηρωικές μαχήτριες και στους ηρωικούς μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Επιτέλους, ύστερα από τόσα χρόνια από την επιστροφή στην Ελλάδα ήταν αναγκαίος και επιβεβλημένος ο σεβασμός και η εκτίμηση στη συμβολή τους στους αγώνες και θυσίες που προσέφεραν στη διάρκεια του τρίχρονου ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ.

Συγκινητική η παρουσία των παλαιών συναγωνιστών, και άλλοτε συμπολεμιστών, στην εκδήλωση. Χιονισμένα κεφάλια και παραμορφωμένες φυσιογνωμίες από την πάροδο του χρόνου, δυσκόλευαν να αναγνωρίσεις παλιά γνωστά σου πρόσωπα, φίλους και συμπολεμιστές σου... Στιγμές συγκλονιστικές που σου φέρνουν στο μυαλό παλιές θύμησες και αναμνήσεις. Ερχονται στο νου περιπτώσεις, συγκυρίες και γεγονότα εκείνης της εποχής και άθελά σου κυλούν τα δάκρυα στα μάτια. Και πώς να μη δακρύσεις όταν αντικρίζοντας στο χάρτη έβλεπες όλα τα θρυλικά αυτά υψώματα που υπερασπίζονταν οι αγωνιστές σ' αυτόν τον Αγώνα.

Το βλέμμα μου πέφτει στην Πέτρα Μούκα, όπου θυμήθηκα τη βροχερή εκείνη μέρα, 30 του Μάη 1949, καθώς ευρισκόμενος στο πυροβολικό της μονάδας Πυροβολικού Γράμμου, είχαμε στήσει εκεί τις πυροβολαρχίες των 75 χιλιοστών και σφυροκοπούσαμε εντατικά τα οχυρά του κυβερνητικού στρατού στα Πατώματα. Ρίχνοντας 2.000 βλήματα συμβάλαμε αποφασιστικά στην καταστροφή των οχυρών του κυβερνητικού στρατού και στην κατάληψη των Πατωμάτων από τους μαχητές του ΔΣΕ.

Η πανέμορφη αίθουσα των συνεδριάσεων και διαφόρων εκδηλώσεων της ΚΕ ήταν μικρή για να χωρέσει τους πάνω από χίλιους πρώην μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Καταλήγοντας ο επιστολογράφος μας στέκεται σε πλευρές της διοργάνωσης της εκδήλωσης σημειώνοντας κάποιες σκέψεις του σχετικά με ορισμένα πράγματα που θα έπρεπε, κατά τη γνώμη του, να συμπληρώνουν την όλη εκδήλωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ