Τρίτη 16 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες εκτελέσεις προκαλούν περαιτέρω οργή

Σύσφιγξη σχέσεων με τη Συρία σε όλα τα επίπεδα επιθυμεί ο Ιρακινός Πρόεδρος, με βάση δηλώσεις του στη Δαμασκό μετά από συνάντηση με τον Ασαντ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η είδηση της εκτέλεσης δι' απαγχονισμού και δύο συγκατηγορούμενων του Σαντάμ, του ετεροθαλούς αδελφού του και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Μπαρζάν αλ Τικρίτι, και του Αουάντ αλ Μπαντάρ, πρώην Προέδρου του Επαναστατικού Δικαστηρίου. Ταινία της εκτέλεσης προβλήθηκε σε λίγους δημοσιογράφους, ενώ οι σοροί τάφηκαν, τάχιστα, κοντά σε αυτήν του Σαντάμ Χουσεΐν, στο χωριό Αούτζα, στο Τικρίτ.

Εκτός από την ίδια την εκτέλεση, μεγαλύτερη οργή προκάλεσε η πληροφορία ότι κατά τη διάρκειά της αποκεφαλίστηκε ο αλ Τικρίτι, κάτι που εκπρόσωποι της κυβέρνησης χαρακτήρισαν «ατύχημα». Την καταδίκη τους εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία, Ιρλανδία και πλήθος άλλων κυβερνήσεων δυτικών και αραβικών. Για «πολιτική αντεκδίκηση» έκανε λόγο το ισχυρότερο θρησκευτικό όργανο των σουνιτών, Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων.

Ο Λευκός Οίκος, αρχικώς, μίλησε για «απόδοση δικαιοσύνης». Αργότερα, ο υπερπρέσβης Κχαλιζάντ και η υπουργός Εξωτερικών τόνισαν ότι είναι «εσωτερική ιρακινή υπόθεση», ενώ η Ράις εξέφρασε «απογοήτευση γιατί η εκτέλεση δεν έγινε με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια»! Εκτός αυτού, Κχαλιζάντ και Ράις αναφέρθηκαν στο σχέδιο «ασφαλείας» για τη Βαγδάτη, (συνεργασία κατοχικών και ιρακινών δυνάμεων), τονίζοντας ότι δεν «υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα αλλά υπάρχει πίεση».

Αποφασισμένος να προωθήσει τη νέα στρατηγική που εξήγγειλε για το Ιράκ, «ανεξαρτήτως τι θέλει το Κογκρέσο», παρακάμπτοντας δηλαδή τις όποιες αντιρρήσεις τακτικής των Δημοκρατικών, εμφανίστηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους σε συνέντευξη στην εκπομπή 60 Minutes του CBS.

Ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι δήλωσε επίσης ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων θα ήταν το πλέον «επικίνδυνο σφάλμα» και ότι όσοι αντιτίθενται στο νέο σχέδιο παίζουν το «παιχνίδι της τρομοκρατίας και του Μπιν Λάντεν».

Ο δε στρατηγός Κέισι, επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, υποστήριζε ότι «δεν υφίστανται εγγυήσεις επιτυχίας για το σχέδιο ασφαλείας της Βαγδάτης» και ότι θα πρέπει να επιδειχτεί «υπομονή». Επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν «ορισμένες τριβές με τους Ιρακινούς».

Ενα «σημείο τριβής» Αμερικανών - Ιρακινών είναι η κράτηση 5 Ιρανών από τις κατοχικές δυνάμεις, καθώς η Βαγδάτη πιέζει για την απελευθέρωσή τους μιλώντας για «νόμιμες διαδικασίες και διπλωματικό προσωπικό», συμπαρατασσόμενη, ουσιαστικά, με την Τεχεράνη.

Επιθέσεις, συναντήσεις

Τη δέσμευση της Συρίας να βοηθήσει στην ιρακινή εθνική συμφιλίωση και ασφάλεια εξέφρασε ο Σύρος Πρόεδρος μετά από συνάντηση, στη Δαμασκό, με τον Ιρακινό ομόλογό του, που μίλησε για «αναγνώριση της συριακής υποστήριξης και σύσφιγξη όλων των σχέσεων».

Εντός Ιράκ, τέλος, χτες, σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι, οι περισσότεροι σε επίθεση αυτοκτονίας κατά γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν, στη Μοσούλη, όπου τραυματίστηκαν άλλοι 28. Επίσης, εντοπίστηκαν 30 πτώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ