Παρασκευή 19 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΣΥΕ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ»
«Επίσημα» φτωχοί 2,1 εκατ. Ελληνες

Παρουσιάζοντας τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που αποτυπώνουν - έστω και μειωμένο - το μέγεθος της φτώχειας στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομίας υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ...καλύτερη διαχείριση των κοινωνικών δαπανών

Παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία τα τελευταία 10 χρόνια - για την οποία περηφανεύονται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - η φτώχεια και η κοινωνική εξαθλίωση εξακολουθούν να μαστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά. Αδιάψευστος μάρτυρας και τα επίσημα στοιχεία σχετικής έρευνας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, και το γενικό γραμματέα της ΕΣΥΕ, τα οποία μας πληροφορούν πως το 20% των ελληνικών νοικοκυριών - δηλαδή 832.456 λαϊκά νοικοκυριά με περίπου 2,1 εκατ. μέλη - ζουν σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης.

Το πραγματικό ποσοστό και ο αριθμός των ελληνικών νοικοκυριών που ζουν στη φτώχεια είναι πολύ μεγαλύτερα. Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της ΕΕ, το επίσημο όριο φτώχειας για την Ελλάδα διαμορφώνεται μόλις στα 11.864 ευρώ το χρόνο για τετραμελή οικογένεια και στα 5.649,5 ευρώ το άτομο! Στην ουσία, δηλαδή, μας λένε πως οι τετραμελείς οικογένειες που εξασφαλίζουν εισόδημα μεγαλύτερα από 847 ευρώ το μήνα είναι ...πλούσιες!

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κατάσταση έχει να κάνει με την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική εκείνη που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα» του μεγάλου κεφαλαίου και τα υπερκέρδη του. Η λεγόμενη κοινωνική πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού δεν είναι, έτσι ουδέτερα, «αναποτελεσματική», όπως την αποκάλεσε ο υπουργός Οικονομίας, αλλά ανοιχτός και απροκάλυπτος εμπαιγμός για τα λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να αξιοποιήσει σε όφελός της τα στοιχεία για τη φτώχεια προπαγανδίζοντας τα μέτρα ...κοινωνικής πολιτικής που έχει πάρει ή σκοπεύει να πάρει: Στην πραγματικότητα το μόνο που «υπόσχεται» είναι η απλή διαχείριση ακραίας μιζέριας και «κοινωνικού αποκλεισμού» με ψίχουλα που ακόμη και αυτά θα προέλθουν από περικοπές στο λεγόμενο μη πτωχό πληθυσμό. Πρόγευση για τις προθέσεις της κυβέρνησης έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο υπουργός είπε πως η φτώχεια «μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ πιο αποτελεσματικά με καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών, δηλαδή με λιγότερη διάχυση των κοινωνικών δαπανών», και με την «αναδιάρθρωσή» τους. Είναι φανερό το γεγονός ότι σχεδιάζονται γενναίες περικοπές στις «κοινωνικές δαπάνες» για τον στατιστικά αποκαλούμενο μη φτωχό πληθυσμό, παρά τις εξαγγελίες του υπουργού για αύξηση των κοινωνικών δαπανών στην ερχόμενη πενταετία κατά 1 μονάδα του ΑΕΠ. Ο υπουργός δήλωσε πως στην επόμενη τετραετία σχεδιάζεται η ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ στις κατώτατες συντάξεις ώστε να «πάμε σε μια αξιοπρεπή κατώτατη σύνταξη». Σύμφωνα με τον υπουργό, το ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ των «15» διαμορφώνεται σε 26% πριν από τις «κοινωνικές μεταβιβάσεις» και μετά από αυτές «υποχωρεί» κατά 8 μονάδες στο 18%, ενώ στην Ελλάδα τα ποσοστά της φτώχειας μειώνονται από 23% στο 20%.

Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΥΕ (διενεργήθηκε το 2005 και αφορά στα εισοδήματα του 2004 σε δείγμα 5.568 νοικοκυριών με 12.381 μέλη), ορίζονται ως επίσημα όρια της φτώχειας αυτά που βρίσκονται κάτω από το 60% του «διάμεσου» των εισοδημάτων.

Τα σχετικά στοιχεία καταγράφουν τα παρακάτω:

  • Το επίσημο όριο της φτώχειας είναι στα 5.649,78 ευρώ το χρόνο (ή 403,5 ευρώ το μήνα) για το άτομο και στα 11.864,5 ευρώ το χρόνο για τετραμελή οικογένεια (847 ευρώ το μήνα)
  • Το 19,6% του πληθυσμού ζει σε νοικοκυριά με το θεωρούμενο χαμηλό εισόδημα
  • Σε «κίνδυνο φτώχειας» βρίσκονται 832.456 νοικοκυριά που αριθμούν 2.088.701 μέλη
  • Ο κίνδυνος φτώχειας είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες (20,9%) σε σχέση με τους άντρες (18,3%)
  • Η εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας ακουμπά περισσότερο τους συνταξιούχους. Σε κατάσταση φτώχειας βρίσκεται το 27,9% έναντι 22,7% στις ηλικίες 16-24 χρόνων που επίσης βρίσκεται πάνω από τους μέσους όρους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ