Τρίτη 23 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Μοράλες: Ενας χρόνος στην εξουσία

ΛΑ ΠΑΣ.--

Με «αναφορά» του προέδρου Εβο Μοράλες, προς το λαό της Βολιβίας και τις λαϊκές οργανώσεις που αποτελούν το στυλοβάτη της κυβέρνησης, στην πλατεία Ηρώων της πρωτεύουσας Λα Πας, έκλεισαν χτες οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον πρώτο «ιθαγενή» πρόεδρο, όπως έχουν χαρακτηρίσει τα ΜΜΕ τον Εβο Μοράλες.

Εκδηλώσεις έγιναν από το Σάο Πάολο έως τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την «Prensa Latina», ενώ στη Βολιβία καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πραγματοποιήθηκαν δεκάδες σε πολλές πόλεις, με αυλαία την πανηγυρική ομιλία Μοράλες. Ο πρόεδρος της Βολιβίας τόνισε ότι «παρά τα προβλήματα και τις αντιθέσεις, το πρόγραμμα των 10 σημείων, που το Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS) δεσμεύτηκε να εφαρμόσει, έχει προχωρήσει αρκετά». Ο Μοράλες στην «αναφορά» προς τις οργανώσεις του λαϊκού κινήματος, που έδωσαν το «παρών» στην πλατεία Ηρώων, τόνισε τη σημασία της Συνταγματικής Συνέλευσης, των εθνικοποιήσεων στους υδρογονάνθρακες, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, της επαναδιαπραγμάτευσης των συμβολαίων των πολυεθνικών για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, της εθνικοποίησης των ορυχείων που παρά τις καθυστερήσεις και τις παλινδρομήσεις θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο 2007, της αναδιανομής των γαιών και του προγράμματος της «αγροτικής επανάστασης», της καταπολέμησης της διαφθοράς, της προώθησης της αυτονομίας των επαρχιών, τα σημαντικά επιτεύγματα στην Υγεία και την Παιδεία, με τη στήριξη της Κούβας και της Βενεζουέλας.

Παρά όμως τα θετικά βήματα, στο Ελ Αλτο η Συνομοσπονδία Ενώσεων Γειτονιάς (FEJUVE) επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησαν την απεργία προκειμένου να πιέσουν τον Χοσέ Λουίς Παρέδες, κυβερνήτη της Λα Πας, να παραιτηθεί εξαιτίας των αποσχιστικών ενεργειών του. Οι λαϊκές οργανώσεις του Ελ Αλτο δεν έχουν κάνει ουσιαστικά δεκτή την πρόταση της κυβέρνησης Μοράλες για προσφυγή σε δημοψήφισμα και έδωσαν στον Παρέδες τελεσίγραφο 48 ωρών. Αντίστοιχα και στην Κοτσαμπάμπα οι κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση του κυβερνήτη, Μάνφρεντ Ρέγιες Βίγια, συνεχίζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ