Τετάρτη 24 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
Λυτοί και δεμένοι ενάντια στις κινητοποιήσεις

Τραμπούκικη επίθεση από τη ΔΑΠ στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθήνας. Παρέμβαση πρυτάνεων για σταμάτημα των κινητοποιήσεων. Συνάντηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με πρυτάνεις

Σε τραμπουκισμούς επιδόθηκαν, για άλλη μια φορά, χτες, μέλη της ΔΑΠ, επιδιώκοντας - μάταια! - να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρά την προχτεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών Οικονομικού, που όριζε ότι το Τμήμα θα είναι υπό κατάληψη, μια ομάδα στελεχών της ΔΑΠ επιχείρησαν χτες ανεπιτυχώς να σπάσουν την κατάληψη, επιτιθέμενοι μάλιστα σε φοιτητές - μέλη της ΚΝΕ που περιφρουρούσαν την απόφαση του συλλόγου τους.

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 2 το μεσημέρι, στο «Γρυπάρειο» (κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Σοφοκλέους), όπου ήταν προγραμματισμένο να εξεταστεί ένα μάθημα της εξεταστικής του Τμήματος. Σεβόμενοι την απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, φοιτητές δεν προσήλθαν μαζικά να δώσουν το μάθημα, ωστόσο εμφανίστηκαν τα μέλη της ΔΑΠ που επιτέθηκαν άγρια στους φοιτητές που περιφρουρούσαν την κατάληψη, με αποτέλεσμα δυο από τους φοιτητές - μέλη της ΚΝΕ να μεταφερθούν στο νοσοκομείο (απ' όπου βγήκαν αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες). Η τραμπούκικη επίθεση ήταν στημένη έτσι ώστε να παίξει πρώτο θέμα στα τηλεοπτικά δελτία...

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Νομικής Σχολής της ΚΝΕ τονίζει: «Αυτή η τακτική θα βρει αντιμέτωπους τους χιλιάδες φοιτητές κι όλο το λαό. Καλούμε όλους τους φοιτητές να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να μαζικοποιήσουν τις Γενικές Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις. Να καταδικάσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια τρομοκρατίας, αλλά και συνολικά την πολιτική που χτυπάει τα δικαιώματα στη μόρφωση και στη δουλιά. Να παλέψουν για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών και όχι του κεφαλαίου».

Συνάντηση Σανιδά με πρυτάνεις

Με τις πρυτανικές αρχές (πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συναντήθηκε χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός δήλωσε ότι «θέμα άρσης του ασύλου δεν ετέθη και ούτε τίθεται ούτε από την πλευρά μου ούτε από τις πρυτανικές αρχές». Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι οι φοιτητές, και κυρίως του Πολυτεχνείου, δείχνουν ωριμότητα και θέλουν να βοηθήσουν στην εξάλειψη του φαινομένου με τα επεισόδια στους πανεπιστημιακούς χώρους. Ο Γ. Σανιδάς πρόσθεσε ότι από τη συζήτηση με τις πρυτανικές αρχές διαφάνηκε πως οι φοιτητικές παρατάξεις βοηθούν σ' αυτή την κατεύθυνση και πως το ίδιο θα πράξουν και στο αυριανό (σ.σ. σημερινό) συλλαλητήριο. Τέλος, κατά τη συνάντηση τέθηκε και ένας προβληματισμός, αν πρέπει να κλείνουν οι πόρτες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων, θέμα το οποίο θα εξετασθεί και περαιτέρω.

Και πρυτάνεις σε ρόλο πυροσβέστη

Ρόλο «πυροσβέστη» των κινητοποιήσεων, στο πλευρό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβαν οι πρυτάνεις τεσσάρων πανεπιστημίων της χώρας. Οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών, με χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εν μέσω κλιμάκωσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων φοιτητών και πανεπιστημιακών και μπροστά στο νέο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ζητούν να ανοίξουν οι σχολές, να γίνει η εξεταστική, να δοθεί παράταση στις αλλαγές στην Παιδεία μέχρι τον Ιούνη, να γίνει διάλογος και τελικά να ...αποφασίσει η Βουλή «πάντα με την ευρύτατη δυνατή συναίνεση τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν»!

Σε απάντηση των δηλώσεων των πρυτάνεων, φοιτητές του Πολυτεχνείου, αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου, ξεκαθάρισαν ότι «συνεχίζουμε τους αγώνες, τις κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ