Πέμπτη 25 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΥΕΦΑ
Ο πιο καλός... διαχειριστής

Το σκηνικό ιδιαίτερα πολυτελές, με το συνεδριακό κέντρο του Ντίσελντορφ να συγκεντρώνει από σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας. Το παρασκήνιο έντονο, με τους διαδρόμους του ξενοδοχείου ΧΙΛΤΟΝ της πόλης να αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτού που λέμε «εάν οι τοίχοι είχαν αυτιά»... Τα «μαγειρέματα» δίνουν και παίρνουν και οι ψήφοι μετρούνται ξανά και ξανά για το... φόβο των Ιουδαίων.

Σήμερα το μεσημέρι η έναρξη του 31ου Συνεδρίου της ΟΥΕΦΑ, που θα εκλέξει αύριο και το νέο πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, αναμένεται ιδιαίτερα φαντασμαγορική. Και τα ονόματα των δυο αντιπάλων εξίσου... βαριά. Από τη μία ο... παλιός Λέναρντ Γιόχανσον και από την άλλη ο νέος Μισέλ Πλατινί. Ο πρώτος μετρά αρκετά πλεονεκτήματα, με κυριότερο αυτό που τον κάνει να υπερηφανεύεται για την «άνδρωση», επί των ημερών του, του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο δεύτερος με τα δικά του... όπλα. Το ποδοσφαιρικό παρελθόν, τις νέες ιδέες για διάφορες καινοτομίες και ο τίτλος του προστάτη των αδυνάτων εθνικών ομοσπονδιών. Αυτά όσον αφορά τις διαφορές τους. Γιατί και οι δυο έχουν ένα κοινό: Την πίστη στη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, στα πλαίσια του συστήματος που επιβάλουν τα διάφορα λόμπι των πολυεθνικών - χορηγών.

Επί της ουσίας, στο Ντίσελντορφ δεν αναμένεται να διεξαχθεί κάτι άλλο από μια... ενδοοικογενειακή μεν κόντρα, διαφορετικών δε συμφερόντων. Οι διαφορές στα προγράμματα και των δυο, που έχουν υποσχεθεί να εφαρμόσουν εάν εκλεγούν, μηδαμινές. Τόσες, ώστε να μη θιχτεί το σύστημα. Για παράδειγμα, ο Γιόχανσον θέλει να παραμείνει ως έχει η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ και ο δεύτερος να μειωθούν οι ευνοημένες ομοσπονδίες (Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία) και να μειωθούν οι ομάδες τους από τέσσερις σε τρεις. Κατά τα άλλα από το Σάββατο τίποτα δε θα έχει αλλάξει. Οι χορηγοί πάλι θα κάνουν το κουμάντο, οι μάνατζερ θα συνεχίσουν το σαφάρι για την εκμετάλλευση των παιδιών, με σκοπό το δικό τους κέρδος. Ο καινούριος πρόεδρος θα συνεχίσει επί της ουσίας να είναι ένας διαχειριστής του συστήματος. Ενός συστήματος που βλέπει το φίλαθλο σαν τον καλύτερο καταναλωτή ενός προϊόντος που λέγεται ποδόσφαιρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ