Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εσβησε» το άστρο του

Μια από τις μεγαλύτερες μορφές του βρετανικού θεάτρου και του κινηματογράφου ο ηθοποιός σερ Αλεκ Γκίνες, πέθανε, χτες, τις πρώτες πρωινές ώρες, σε ηλικία 86 ετών, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν από την περασμένη Πέμπτη. Ο Γκίνες είχε βραβευτεί με Οσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία «Η Γέφυρα του ποταμού Κβάι» και είχε κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση με τις ταινίες «Ο Λόρενς της Αραβίας» και «Star Wars». Ο μεγάλος ηθοποιός αρρώστησε την περασμένη Πέμπτη και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο από το σπίτι του στο Χάμσαϊρ της Νότιας Αγγλίας στο νοσοκομείο «Κινγκ Εντουαρντ», στο Σάσεξ. Η κατάσταση της υγείας του Γκίνες είχε επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα είχε υποβληθεί σε εγχείρηση καταρράκτη για να διορθώσει την όρασή του, καθώς έπασχε από χρόνιο γλαύκωμα.

Γεννημένος στο Λονδίνο το 1914 ο Αλεκ Γκίνες έκανε την πρώτη εμφάνισή του στη σκηνή στον «Λίβελο» το 1933. Το 1938 έπαιξε «Αμλετ», στο θέατρο Ολντ Βικ του Λονδίνου. Αφού υπηρέτησε τη θητεία του στο βρετανικό πολεμικό ναυτικό στη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, επέστρεψε στο θέατρο Ολντ Βικ το 1946. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Γκίνες στη μεγάλη οθόνη ήταν στις «Μεγάλες Προσδοκίες» το 1946 για να ακολουθήσει ο «Ολιβερ Τουίστ» το 1948.

Το 1957 τιμήθηκε με το πρώτο του Οσκαρ για το ρόλο του στην ταινία «η Γέφυρα του ποταμού Κβάι». Το δεύτερο Οσκαρ ήρθε το 1980, καθώς η αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου τον βράβευσε για τη συνεισφορά του στην 7η τέχνη. Ο Γκίνες, που χρίστηκε ιππότης το 1960, έγινε διάσημος για την άρνησή του να παίξει το ρόλο του σούπερ σταρ. «Μπορείς να είσαι μόνο αυτός που είσαι και εγώ είμαι ευτυχισμένος που έγινα ηθοποιός. Αν προσπαθούσα να συμπεριφέρομαι ως σούπερ σταρ θα γινόμουν περίγελος», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο σερ Αλεκ Γκίνες πρωταγωνίστησε συνολικά σε 40 ταινίες και 70 θεατρικά έργα. Τελευταία εμφάνισή του στη σκηνή ήταν το 1991 σε έργο του Κάφκα. Εκτοτε αποσύρθηκε στην κατοικία του στο Χάμσαϊρ μαζί με τη σύζυγό του Μέρουλα Σάλαμαν, με την οποία είχε παντρευτεί από το 1938 και είχε μαζί της ένα γιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ