Κυριακή 4 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Απλούστευση των συνδυασμών

Κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας μεταξύ ισχυρών σκακιστών, οι προθέσεις του καθενός γίνονται γρήγορα αντιληπτές, οπότε επιδιώκουν ένα είδος συνδυασμού με κέρδος ελάχιστο υλικό, ενώ παράλληλα επιτυγχάνουν αρκετές αλλαγές κομματιών, προκειμένου να φθάσουν σε κερδισμένο φινάλε. Η απλοποίηση της θέσης δίνει παιχνίδι στην παράταξη που έχει περισσότερο υλικό, ενώ παράλληλα περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες αντιπαιχνιδιού από τον αντίπαλο.

Αυτήν την απλούστευση των συνδυασμών σας δίνουμε στις σημερινές ασκήσεις, όπου η παράταξη που επιτίθεται χρησιμοποιεί το διπλό χτύπημα του ίππου, μόνο για να κερδίσει ένα πιόνι.

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου, χρησιμοποιήστε τα στοιχεία που σας δώσαμε, παίζοντας με τα μαύρα, και αξιοποιήστε τη στρατηγική θέση των κομματιών σας.

Στη θέση με τα αλγεβρικά σύμβολα που ακολουθεί, τα πράγματα είναι δυσκολότερα και εσείς πρέπει να βρείτε ένα σχετικά πολύπλοκο συνδυασμό που θα σας οδηγήσει σε κερδισμένο φινάλε.

* Οι απαντήσεις των προηγούμενων ασκήσεων:

Στο διάγραμμα ο λευκός διαλύει το αμυντικό τείχος του μαύρου βασιλιά με 1. Ιη6+ ζη6 2. Βη8+! Ρη8 3. Ιε7++ Ρζ8 και 4. Ιη6+ματ! Στο δεύτερο, 1. Ιγ6 Ιγ6 2. Βθ7+ Ιθ7 3. Αε5++ Ρθ6 4. Αη7+ματ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ