Κυριακή 13 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΠΟΣΤΟΛΗ
ΚΚΕ
Μέτρα εξυγίανσης και αξιοποίησης των νερών

Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ προτείνει να υπάρξει άμεσα χρονοδιάγραμμα μέτρων και έργων με τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις και τη δημοπράτησή τους και όχι με τη γνωστή φορομπηχτική πολιτική του «Καποδίστρια».

Συγκεκριμένα να γίνουν:

Αμεσος έλεγχος των δραστηριοτήτων στη γύρω περιοχή των πηγών για τη λήψη μέτρων προστασίας τους από μολύνσεις.

Να απομακρυνθεί όποια εστία ρυπαίνει το χώρο και κύρια η ΕΛΒΙΕΞ.

Να εφαρμοστεί παλιότερη μελέτη του ΕΜΠ για απομάκρυνση τμημάτων του μολυσμένου εδάφους.

Να εγκατασταθεί συγκρότημα-πιλότος για την επεξεργασία των νερών με φίλτρο άνθρακα και, στη συνέχεια, χλωρίωσή τους.

Ενεργοποίηση του Ν. 1739/87, που προβλέπει σύσταση ειδικευμένου φορέα, ο οποίος θα ελέγχει όλο το οικοσύστημα, θα εκτιμά την ποιότητα όλων των πηγών και των νερών, θα προτείνει συμπληρωματικά έργα που θα διασφαλίζουν τις ωφέλιμες αξίες. Στο φορέα αυτό να συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΤΑ και πρόσωπα που θα έχουν σχέση με το γνωστικό αντικείμενο.

Εργα παράκαμψης των πηγών Τούμπας, Κρύας από τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού.

Αμεση αντικατάσταση των δεξαμενών αποβλήτων της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού (ΜΒΚ), ώστε να καλύπτει τις αυξημένες ποσότητες που δέχεται (προδιαγραφές μέχρι 100.000 κάτοικοι και όριο λειτουργίας τα 15-20 χρόνια).

Αμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία επέκτασης της ΜΒΚ σε τριτοβάθμια. Συστηματικός έλεγχος της «Δωδώνης», νοσοκομείων, ΒΙΠΕ, χοιροστασίων, πτηνοσφαγείων που μολύνουν την τάφρο και τον Καλαμά.

Εργα εμπλουτισμού της λίμνης και θεσμοθέτηση του οργανισμού διαχείρισής της.

Σύνταξη ολοκληρωμένης υδρολογικής μελέτης για το υδάτινο ισοζύγιο του λεκανοπεδίου.

Αμεσα να ξεκινήσει το αποχετευτικό όλων των δήμων και οικισμών του λεκανοπεδίου.

Αλλαγή του παλαιού δικτύου ύδρευσης της πόλης.

Στις περιπτώσεις που ο φορέας του Ν.1739, με τη σύστασή του μετά από έκδοση ΠΔ, διαπιστώνει μετά από εργαστηριακό έλεγχο ότι δημιουργούνται προβλήματα, να επιβάλλονται αυστηρές οικονομικές-διοικητικές κυρώσεις καθώς και σταμάτημα της λειτουργίας της όποιας μονάδας δημιουργεί τη ρύπανση. Επίσης χρειάζεται να γίνουν, ταυτόχρονα, τα αναγκαία έργα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων ύδρευσης, διατηρώντας τον υδροφόρο ορίζοντα του λεκανοπεδίου σε εφεδρεία (περιπτώσεις Καλαρύτικου ή πηγών Αμαράντου). Να παρθούν κατάλληλα μέτρα για την προστασία και την ανάπτυξη των δασών (αναδάσωση Μιτσικελίου κ.ά.) ώστε να περιοριστεί η συνεχής καταστροφή τους, που ελαχιστοποιεί τις ποσότητες των υδάτων που εναποθηκεύονται στους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ