Κυριακή 13 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΠΟΣΤΟΛΗ
ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ
«Πνιγμένοι» στα προβλήματα οι αγρότες

Ο Δήμος Ζίτσας με πληθυσμό 1.922 κατοίκους προήλθε από τη συνένωση πέντε κοινοτήτων. «Συνενωθήκαμε υποχρεωτικά με τον "Καποδίστρια" χωρίς να δημιουργηθούν οι αντίστοιχες υποδομές», μας λέει ο δήμαρχος Νίκος Σιαπατόρης. «Ας πάρουμε το οδικό δίκτυο του δήμου μας. Είναι σε άθλια κατάσταση. Η συγκοινωνία ανάμεσα σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα γίνεται με χωματόδρομους. Οι υπάρχοντες δρόμοι είναι στενοί. Οι πιστώσεις από το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκσης δίνονται με το σταγονόμετρο. Το κράτος δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον στη συντήρηση και διάνοιξη αγροτικών δρόμων, τη στιγμή που ο δήμος μας είναι κυρίως γεωργοκτηνοτροφικός».

Ο Δήμος Ζίτσας αντιμετωπίζει, όπως και ο Δήμος Πασσαρώνας, το ίδιο πρόβλημα της ρύπανσης των υπόγειων νερών. Αυτό φαίνεται στην Κοινότητα Πρωτόπαππα. Επίσης το δίκτυο αποχέτευσης είναι ανύπαρκτο.

Ο πληθυσμός της περιοχής μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Και πώς να μη συμβαίνει αυτό όταν η ανεργία στην περιοχή δεν επιτρέπει στους κατοίκους να μείνουν και να προκόψουν στον τόπο τους; «Στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ η αγροτική παραγωγή έχει αρχίσει να μειώνεται και πολλοί στρέφονται σε άλλες μορφές εργασίας», τονίζει ο Ν. Σιαπατόρης. «Σε μια αγροτοκτηνοτροφική περιοχή, όπως είναι η δική μας, δε βλέπουμε νέους αγρότες ώστε να συγκρατηθεί ο πληθυσμός και να αναπτυχθεί ο τόπος. Φθίνουν τα αγροτικά νοικοκυριά. Τελικά θα μείνουν κάποια μεγάλα παραδοσιακά τσιφλίκια μεγαλοκτηνοτρόφων, που θα καρπώνονται τον πλούτο της περιοχής».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Νομό Ιωαννίνων την πενταετία 1995-1999, σε σχέση με την προηγούμενη, μειώθηκε ο αριθμός των προβάτων κατά 1,2% και των αιγών κατά 8,86%. Ομως ο αριθμός των κτηνοτρόφων ελαττώθηκε κατά 13,63%. Η αναλογία είναι δυσανάλογη, δείγμα ότι μειώνεται ο αριθμός των μικρών κτηνοτρόφων και συγκεντρώνεται μεγαλύτερος αριθμός ζώων σε λιγότερους ιδιοκτήτες.

«Ενα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι αυτό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», προσθέτει ο δήμαρχος Ζίτσας. «Παρόλο που στο δήμο κατοικούν πολλοί συνταξιούχοι του ΟΓΑ, δυο φορές τη βδομάδα ένας αγροτικός γιατρός επισκέπτεται τα δημοτικά διαμερίσματα».

Το ζήτημα της ασφάλισης των αγροτών είναι έντονο και στη Ζίτσα και στην Πασσαρώνα. Αφότου ο ΟΓΑ έγινε φορέας κύριας ασφάλισης των αγροτών, για να μπορεί ένας αγρότης να ασφαλιστεί σε αυτόν, πρέπει να ασκεί κατά κύριο λόγο αγροτικό επάγγελμα. Θα πρέπει να το αποδείχνει με τη φορολογική του δήλωση, αλλά και με νόμιμα έντυπα, όπως είναι τα τιμολόγια πώλησης των προϊόντων. Ομως τα πιο πολλά προϊόντα που παράγουν οι αγρότες είναι, κατά κύριο λόγο, για ίδια κατανάλωση. Ετσι δεν μπορούν να έχουν αποδεικτικά ότι ασκούν κατά κύριο λόγο το αγροτικό επάγγελμα.

Επίσης, το εισόδημα αρκετών είναι τόσο μικρό, που οι περισσότεροι δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση, με αποτέλεσμα να υπάρχει το φαινόμενο οι ανταποκριτές του ΟΓΑ να είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να μην τους ασφαλίζουν. Ετσι ασφαλίζονται κυρίως οι αρχηγοί των αγροτικών οικογενειών. Οι γυναίκες μένουν ανασφάλιστες σε ποσοστό 50%-60%. Αν ένα ζευγάρι αγροτών θέλει να ασφαλιστεί θα χρειαστεί 500 χιλιάδες. Το κόστος είναι απαγορευτικό για τους μικρούς αγρότες. Αλλωστε, ο μέσος γεωργικός κλήρος στην περιοχή είναι 7-10 στρέμματα. Πολλοί νέοι αγρότες μένουν, με αυτόν τον τρόπο, ανασφάλιστοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ