Κυριακή 4 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ
Σκλαβοπάζαρο με τρεις δουλιές τη μέρα!

Οι εργαζόμενοι στα συνεργεία, που έχουν αναλάβει τομείς των δημόσιων νοσοκομείων, έχουν μειωμένα ωρομίσθια 20-25% σε σχέση με αυτά που προκύπτουν απ' τη Σύμβαση της ΓΣΕΕ

Τουλάχιστον πέντε φορές φτηνότερα στοιχίζουν τα ιδιωτικά συνεργεία στα οποία εκχωρήθηκαν τομείς των δημόσιων νοσοκομείων, απ' το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό, υποστήριξε ο υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή.

Οι τομείς των νοσοκομείων που έχουν εκχωρηθεί είναι η καθαριότητα, η φύλαξη, η σίτιση και η εστίαση. Οι πρώτες εκχωρήσεις στα νοσοκομεία έγιναν στους τομείς της καθαριότητας απ' την κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 1990 - 1993, εφόσον δε στοίχιζαν περισσότερο απ' το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό. Μετά, το ΠΑΣΟΚ (με το νόμο 2646/98) εκχώρησε και τη φύλαξη σε ιδιώτες με τις ίδιες προϋποθέσεις.

Στη συνέχεια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τους νόμους 2889/2001 και 3204/2003 και η ΝΔ με το νόμο 3329/2005 κατάργησαν κάθε περιορισμό και επέτρεψαν την εκχώρηση της καθαριότητας και της φύλαξης σε ιδιωτικά συνεργεία «ανεξάρτητα από το ύψος της αμοιβής του αναδόχου και της ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων των οικείων κλάδων ή ειδικοτήτων».

Στη διάρκεια της συζήτησης ο Π. Κοσιώνης, μεταξύ των άλλων, σημείωσε ότι οι εκχωρήσεις τομέων στοιχίζουν ακριβότερα από το μόνιμο προσωπικό. Ο Θανάσης Γιαννόπουλος δεν το αρνήθηκε κατηγορηματικά και υποστήριξε τα εξής: «Το κόστος στις υπηρεσίες αυτές, αφού βέβαια υπάρχει έλεγχος - γιατί αν δεν υπάρξει έλεγχος και εποπτεία μιλάμε για μια άλλη υπόθεση - στοιχίζει τουλάχιστον πέντε φορές λιγότερο από ό,τι θα στοίχιζε το αντίστοιχο προσωπικό του δημόσιου τομέα».

Τα συνεργεία στοιχίζουν φθηνότερα όχι γιατί υπάρχει έλεγχος αλλά γιατί οι εργολάβοι πληρώνουν με ψίχουλα τους εργαζόμενους. Οπως αποκάλυψε στο «Ρ» διοικητικό στέλεχος - που έκανε κάποιες προσεγγίσεις για το θέμα - το ωρομίσθιο των εργαζομένων στα συνεργεία είναι μειωμένο κατά 20-25% με βάση το βασικό μεροκάματο απ' τη Συλλογική Σύμβαση της ΓΣΕΕ. Οι προσεγγίσεις έγιναν το 2005 με μεικτό μεροκάματο 25 ευρώ και οι υπολογισμοί έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι στα συνεργεία έπαιρναν 2,3-2,5 ευρώ την ώρα!

Eτσι ο εργαζόμενος παίρνει συνολικά 500 - 600 ευρώ το μήνα και από τις δύο δουλιές και για να τα βγάλει πέρα αναγκάζεται να δουλέψει και σε τρίτη δουλιά τα απογεύματα ή το βράδυ.

Επιπλέον οι εργοδότες - χρησιμοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις - δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές. Για παράδειγμα κάποιοι εργάτες δουλεύουν τέσσερις ώρες στο νοσοκομείο και άλλες τέσσερις σε παρακείμενη ιδιωτική επιχείρηση με την οποία έχει συνάψει συμφωνία το ιδιωτικό συνεργείο. Ο εργολάβος όμως πληρώνει εισφορές στο ΙΚΑ μόνο απ' τη μια εργασία ενώ καρπώνεται τις εισφορές και απ' την άλλη εργασία και τυπικά «είναι εντάξει».

Αυτή η ασυδοσία εξασφαλίζει τέτοια κέρδη στους εργολάβους που τους επιτρέπουν να δωρίζουν και εργαζόμενους στις διοικήσεις των νοσοκομείων για να τους χρησιμοποιούν κατά βούληση. Αυτό έγινε το Γενάρη του 2006 στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, όπου το συνεργείο καθαριότητας δώρισε πέντε εργαζόμενους στο νοσοκομείο που τους χρησιμοποίησε ως τραυματιοφορείς!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ