Τετάρτη 9 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Σήμερα, 9 Αυγούστου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΓΙΩΡΓΗΣ ΖΩΙΔΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Ως ιστορικός και φιλόλογος είχε μια πλούσια προσφορά και έργο στην υπηρεσία του λαϊκού κινήματος.

Ο Γ. Ζωίδης γεννήθηκε το 1916. Καταγόταν από την Ηπειρο. Αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων, τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας και εργάστηκε ως καθηγητής στα Δολιανά. Απολύθηκε από τη θέση του για την πλούσια αντιστασιακή δράση του στην Κατοχή.

Το 1946 εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Από τα τέλη του 1949 έζησε, επί 30 χρόνια, πολιτικός πρόσφυγας στις ανατολικές χώρες. Εκεί εργάστηκε για τη μόρφωση, την ταξική και πατριωτική διαπαιδαγώγηση των παιδιών των πολιτικών προσφύγων. Παράλληλα, είχε πλούσιο συγγραφικό και ιστορικό έργο. Επιμελήθηκε αναγνωστικά και ιστορικά βιβλία για τα Ελληνόπουλα.

Υπήρξε πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Πολιτικών Προσφύγων και γραμματέας της Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Ελλάδας. Παράλληλα ανέπτυξε σημαντική διεθνή δράση. Συμμετείχε σε πολλά συνέδρια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών, της Εταιρείας της Παγκόσμιας Ιστορίας και της Εταιρείας Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της οποίας ήταν από τα ιδρυτικά μέλη. Επίσης, ήταν μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων και της Διεθνούς Επιτροπής Αουσβιτς.

Ως το τέλος της ζωής του ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εφυγε από τη ζωή υπηρετώντας τα ιδανικά και τα οράματα του Κόμματος.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 25.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η γυναίκα του Ευανθία Ζωίδη

Η κόρη του Ευθαλία


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ