Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Τα τραγικά αποτελέσματα της διαχρονικής και συνειδητής απαξίωσης και εγκατάλειψης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από όλες τις κυβερνήσεις, και τη σημερινή, και των νέων στρατηγικών σχεδιασμών του κεφαλαίου για εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, εμφανίζονται και στο πολύπαθο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Ο διαχωρισμός του Μουσείου από την αρμόδια ΚΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προέκυψε από τον Οργανισμό του ΥΠΠΟ το 2003, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με απώτερο στόχο τον «απογαλακτισμό» των μεγάλων μουσείων μας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη μετατροπή τους σε ...ΑΕ. Κάτι που επιχείρησε με το νομοσχέδιο για νέο Οργανισμό η σημερινή κυβέρνηση, αλλά μετά τις αντιδράσεις «μαζεύτηκε», προσωρινά. Αυτό οδήγησε στο απίστευτο χάος που επικρατεί τα τελευταία τρία χρόνια στο τρίτο μεγαλύτερο μουσείο μας, το πρώτο σε επισκεψιμότητα και με αρχαιολογικό πλούτο συγκρίσιμο μόνο με τις σημαντικότερες αρχαιολογικές υπηρεσιακές μονάδες της χώρας.

Η προχτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ασχολήθηκε με το υπηρεσιακό «διαζύγιο», με τρόπο που εντείνει τα προβλήματα. Το ΚΑΣ κλήθηκε να αποφασίσει για απαράδεκτα, και επιστημονικά, ζητήματα, όπως ...η «μοιρασιά» των αρχαιοτήτων μεταξύ Εφορείας και Μουσείου, ως εξής: Οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν πριν το 1973 «ανήκουν» στο Μουσείο και οι από το 1973 και μετά παραμένουν στην Εφορεία. Ομως, όπως σημείωσε και η Ν. Δημοπούλου, διευθύντρια του Μουσείου, υπάρχουν ενιαία αρχαιολογικά σύνολα που προέκυψαν από ανασκαφές πριν και μετά το 1973.

Κανονικά το πρόβλημα δεν έπρεπε να υπάρχει, αφού, όπως ειπώθηκε στο ΚΑΣ, η κατάσταση αυτή προκύπτει από τη «μεγάλη πληγή» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, δηλαδή το μεγάλο όγκο αδημοσίευτου υλικού. Αν το κράτος πρόσφερε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία μέσα, κονδύλια και προσωπικό, οι Εφορείες θα προχωρούσαν τις έρευνες και τις δημοσιεύσεις και τότε τα μουσεία θα έπαιζαν τον πραγματικό τους ρόλο, δηλαδή, την προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αλλά πώς να γίνει αυτό, όταν ακόμη και οι αποθήκες φύλαξης αρχαιοτήτων δεν επαρκούν στο Ηράκλειο, με αποτέλεσμα να νοικιάζονται (με κινδύνους για την ασφάλεια των αρχαίων), γεγονός που υπογραμμίστηκε στο ΚΑΣ; Κι όμως, το σημαντικότατο ζήτημα των αποθηκών ανατέθηκε σε επιστημονική επιτροπή που θα συγκροτηθεί για την εκπόνηση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης του Μουσείου!

Αυτή τη στιγμή οι αρχαιότητες έχουν «πακεταριστεί» για να μεταφερθούν στη νέα επέκταση του Μουσείου, κάτι που ακόμη δεν ξεκίνησε, με αποτέλεσμα η Εφορεία να μην έχει πρόσβαση σε αυτές, ενώ μέχρι τον Ιούνη του 2008 πρέπει να έχουν μεταφερθεί, να έχει γίνει η προσωρινή επανέκθεση στον ...υπόγειο χώρο στάθμευσης του νέου Μουσείου και να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο υπάρχον κτίριο των 5.000 τ.μ.! Ουσιαστικά, το ΥΠΠΟ εκβιάζει Μουσείο και Εφορεία (και όχι το αντίθετο, όπως υποστήριξε ο γγ του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλος) να «ξεμπερδέψουν» αυτά τα πολύπλοκα προβλήματα που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ