Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συμφωνία «Φατάχ» - «Χαμάς»

Κατέληξαν στο σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» με το πολιτικό πρόγραμμα και κάποιες λεπτομέρειες να είναι αντικείμενο περαιτέρω διαβουλεύσεων

Οι επικεφαλής της «Φατάχ», Μ.Αμπάς και της «Χαμάς» Μεσχάαλ και Χανίγια

Associated Press

Οι επικεφαλής της «Φατάχ», Μ.Αμπάς και της «Χαμάς» Μεσχάαλ και Χανίγια
ΜΕΚΚΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε επίτευξη συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας κατέληξε η πρώτη μέρα εντατικών διαβουλεύσεων, μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ», στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας. Αντιπρόσωποι των δύο οργανώσεων συνεδρίαζαν επί ώρες σε διαφορετικές ομάδες εργασίας και κατάφεραν, τελικά, να συναινέσουν στους περισσότερους υπουργούς, αλλά και στις βασικές αρχές ενός πολιτικού προγράμματος, το οποίο θα συζητηθεί και περαιτέρω.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε από τον Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντουλάχ και προκάλεσε πανηγυρισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, πάντως, έσπευδε να επαναλάβει ότι δε θα δεχτεί καμία «κυβέρνηση που δε θα ικανοποιεί και τους 3 όρους που έχει θέσει το Κουαρτέτο: αναγνώριση του Ισραήλ, αναγνώριση των υπαρχουσών συμφωνιών, αποκήρυξη της βίας».

Υπογράφοντας τη συμφωνία για την κυβέρνηση, ο ηγέτης της «Χαμάς» Κχαλέντ Μεσχάαλ ζήτησε να τερματιστεί «άμεσα η ενδοπαλαιστινιακή βία», τονίζοντας ότι «πλέον είναι στα χέρια των Παλαιστινίων να τεθούν γερά θεμέλια». Ο Πρόεδρος Αμπάς, από την άλλη, ζήτησε από τη νέα κυβέρνηση «να σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες με το Ισραήλ». Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών των δύο οργανώσεων, η «Χαμάς» αποδέχτηκε να δηλώσει ότι «σέβεται τις συμφωνίες, εφόσον δε θίγουν τα παλαιστινιακά συμφέροντα». Μάλιστα, διαρροές ήθελαν τον Σαουδάραβα βασιλιά να συνομιλεί με την Ουάσιγκτον ως προς την αποδοχή ή όχι της συγκεκριμένης διατύπωσης.

Πρώτες εκτιμήσεις, πάντως, υποστήριζαν ότι πιθανότατα ΗΠΑ - Ισραήλ δε θα ικανοποιηθούν από τη συμφωνία, της οποίας το ακριβές περιεχόμενο παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σήμερα. Μεγάλο μέρος του πολιτικού προγράμματος που συζητείται φαίνεται ότι βασίζεται στο κείμενο που συνυπέγραψαν φυλακισμένοι εκπρόσωποι όλων των οργανώσεων, πέρυσι πριν το καλοκαίρι.

Τα υπουργεία, όπως διαρρέεται, μοιράζονται σε στελέχη των δύο οργανώσεων, αλλά και άλλων παρατάξεων, ενώ στην πρωθυπουργία παραμένει ο Ισμαήλ Χανίγια, με αντιπρόεδρο που θα οριστεί από τη «Φατάχ». Επίσης, προβλέπεται κρίσιμα υπουργεία να τα αναλάβουν ανεξάρτητες προσωπικότητες. Στις περισσότερες περιπτώσεις επήλθε συμφωνία, αλλά όχι και στο κρίσιμο υπουργείο των Εσωτερικών, το οποίο ελέγχει τις δυνάμεις ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ