Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Με «αγκάθια» ο δρόμος προς την ψηφιακή

Με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) πραγματοποιήθηκε χτες ημερίδα με θέμα «Ψηφιακή τηλεόραση: το αύριο είναι σήμερα». Κατά τη διάρκεια της ημερίδας εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων κατέθεσαν τις απόψεις τους και τους προβληματισμούς τους. Την έναρξη των εργασιών έκανε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Ιωάννης Λασκαρίδης, ο οποίος τόνισε την επικαιρότητα του θέματος, λέγοντας ότι ήδη στη χώρα μας έχουν αρχίσει να «διαφαίνονται σημεία αυθαιρεσίας».

Ορατοί είναι οι κίνδυνοι για την απορύθμιση και της επίγειας ψηφιακής εποχής, κάτι που συμβαίνει και με την αναλογική τηλεόραση. Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη από την ΕΕ μέχρι το 2012 να έχει αφήσει πίσω της την αναλογική και να εκπέμπει επίγεια ψηφιακά προγράμματα.

Οι ομιλητές στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη νέου θεσμικού πλαισίου, που θα διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση από την επίγεια τηλεόραση στην επίγεια ψηφιακή. Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιάσει θεσμικό πλαίσιο. Μετά από την εκπομπή πιλοτικών επίγειων ψηφιακών προγραμμάτων από την ΕΡΤ πιέσεις δέχεται από τους μεγαλοκαναλάρχες για την εκπομπή επίγειου ψηφιακού προγράμματος και από τα δικά τους κανάλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας είπε μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχουν «ισότιμες αρχές» από τη στιγμή που η πολιτεία δεν παρέχει τέτοια δυνατότητα στους ιδιώτες.

Οι μεγάλοι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί ήδη είναι σχεδόν έτοιμοι να μπουν και εκείνοι στο παιχνίδι της επίγειας ψηφιακής εποχής. Την ίδια στιγμή οργανισμοί τηλεπικοινωνιών διαφημίζουν ότι παρέχουν «ψηφιακά προγράμματα» από τη στιγμή που δεν υποχρεούνται να τηρούν τους κανόνες.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των συχνοτήτων αφού στην περίπτωση που οι σταθμοί εκπέμψουν με επίγεια ψηφιακή θα απελευθερωθούν συχνότητες.

Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλου, έχει διαμηνύσει στους καναλάρχες ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη στιγμή που δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Παρά τις δηλώσεις του υπουργού, ότι η κυβέρνηση θα έφερνε σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση, είναι αμφίβολο εάν αυτό γίνει πριν από τις επερχόμενες εκλογές.

Οι ομιλητές στάθηκαν και στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, που παραμένει άναρχο, κρούοντας στην ουσία τον κώδωνα κινδύνου για τον τρόπο που θα γίνει και η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη πληροφόρησης του κοινού και της ενίσχυσης των χρηστών, οι οποίοι θα κληθούν να επωμιστούν το κόστος του εκσυγχρονισμένου εξοπλισμού τους. Στην Ημερίδα παρουσιάστηκε επίσης ο «χάρτης» της επίγειας ψηφιακής στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ