Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στις πλάτες του ταξικού κινήματος η μάχη των Συμβάσεων

Η χτεσινή μαζική σύσκεψη έδωσε το σύνθημα για ένα πλατύ άνοιγμα μπροστά στα συλλαλητήρια στις 8 του Μάρτη και στην απεργία των ταξικών συνδικάτων στις 29 του ίδιου μήνα

Κατάμεστη η αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Στο βήμα ο Γ. Μαυρίκος
Κατάμεστη η αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Στο βήμα ο Γ. Μαυρίκος
Πλατύ, μαχητικό άνοιγμα σε όλη τη χώρα, για την προετοιμασία των εργατικών συλλαλητηρίων στις 8 Μάρτη και της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας των ταξικών δυνάμεων στις 29 του ίδιου μήνα, με ζήτημα αιχμής την υπογραφή των νέων κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ήταν το στίγμα της χτεσινής, μαζικής σύσκεψης συνδικάτων και συνδικαλιστών που οργάνωσε στην Αθήνα η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Καθώς οι ταξικές ομοσπονδίες αποφασίζουν το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων (μετά τους οικοδόμους, που ήδη ξεκίνησαν εξορμήσεις, απόφαση πήρε και η ΟΣΝΙΕ), οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπαίνουν αποφασιστικά στη μάχη για την επιτυχία τους. Παράλληλα, με μεγαλύτερη ένταση συνεχίζεται η πάλη των ταξικών συνδικάτων στο μέτωπο της Παιδείας.

Μάχη τάξης ενάντια σε τάξη

«Η οργάνωση της αντίστασης είναι μόνο στα δικά μας χέρια. Στις πλάτες του ταξικού κινήματος. Πλατύ άνοιγμα σε όλους τους εργαζόμενους. Να κουβεντιάσουμε με τους πάντες. Να πείσουμε τους εργάτες ότι πάμε για μια μάχη "τάξη ενάντια σε τάξη", να ταράξουμε τα νερά, να "χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι" για να το νιώσουν κυβέρνηση, βιομήχανοι, αξιωματική αντιπολίτευση και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ». Μ' αυτά τα λόγια, ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ περιέγραψε τη σημασία που δίνει το Μέτωπο στην επερχόμενη αναμέτρηση και πού πρέπει να στοχεύει η δράση των ταξικών δυνάμεων.

«Με τον αγώνα που οργανώνει το ταξικό κίνημα - υπογράμμισε - δυναμώνουμε το μέτωπο κατά της πολιτικής που εντείνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Οξύνουμε την αντιπαράθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί ανεξάρτητα με το ποιος είναι ο κυβερνητικός διαχειριστής, η πολιτική που εκφράζουν υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου».

Καμιά ανοχή, καμιά αναμονή

Στην κατάμεστη από συνδικαλιστές της Αθήνας αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο Γ. Μαυρίκος τόνισε πως οι πρωτοβουλίες των ταξικών συνδικάτων είναι και επίκαιρες και επιβεβλημένες. Το εργατικό λαϊκό εισόδημα, είπε, δέχεται ολομέτωπη επίθεση, οι μισθοί είναι καθηλωμένοι. Η ακρίβεια και η ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου λεηλατούν το πενιχρό εργατικό εισόδημα. Στην Υγεία και στην Παιδεία προχωράει η άκρατη εμπορευματοποίηση. Με την Πράσινη Βίβλο για την εργατική νομοθεσία η Ευρωπαϊκή Ενωση επιχειρεί να κάνει ακόμα πιο ευέλικτες τις εργασιακές σχέσεις. Η ανεργία δοκιμάζει τις αντοχές της εργατικής οικογένειας.

Γι' αυτό, σημείωσε, δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Δεν υπάρχουν ούτε περιθώρια για αυταπάτες. «Δεν ταιριάζει στους ανθρώπους του μόχθου, που έχουν βιώσει είκοσι χρόνια τώρα την ίδια πολιτική και στην πράσινη και στη γαλάζια εκδοχή της, να δείξουν άλλη ανοχή. Καμιά προσδοκία από τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Καμιά προσδοκία από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που έχει κι αυτή τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση, στην οποία έχουν καταδικάσει την εργατική τάξη».

Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι αυτός ο αγώνας έχει μεγάλες απαιτήσεις: χωρίς να πηγαίνει ούτε μια ώρα χαμένη, οι ταξικές δυνάμεις πρέπει να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στην καλή προετοιμασία των κινητοποιήσεων. Να επιμείνουν σε ουσιαστικές συζητήσεις με τους εργαζόμενους μέσα από συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις προβάλλοντας όλο το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Να συζητηθούν οι αγωνιστικές προτάσεις και στα σωματεία όπου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι μειοψηφία, να αξιοποιηθεί κάθε εργαζόμενος που είναι διατεθειμένος να βάλει πλάτη και το βάρος της δουλιάς να δοθεί στις γυναίκες, στους νέους εργαζόμενους, στους μετανάστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ