Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ
Θύματα των συμφωνιών της ΚΑΠ και του ΠΟΕ

Κάλεσμα της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου στους μικρομεσαίους αμπελουργούς Ιωαννίνων να αντισταθούν στις προωθούμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην αμπελουργία

«Στόχος για το ΚΚΕ είναι η συνειδητοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών ότι μέσα από αυτές τις διαδικασίες επέρχεται το ξεκλήρισμά τους και να αντισταθούν στον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της ΕΕ και να ενωθούν και με τους άλλους εργαζόμενους, προκειμένου να ανατραπεί αυτή η πολιτική που τους οδηγεί στο περιθώριο», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που απεύθυνε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Δήμο Ζίτσας από την ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και την αντίστοιχη ΚΟΒ της περιοχής με θέμα τις επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα από την τελευταία αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Σε μια περιοχή που το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών είναι αμπελουργοί, η ομιλήτρια ανέφερε ορισμένες πτυχές του αντιδραστικού προτεινόμενου κανονισμού της ΕΕ για το κρασί (εκρίζωση 4.000.000 στρεμμάτων αμπελώνων με αποζημίωση 60 ευρώ ανά στρέμμα, κίνητρα στους μικρομεσαίους αμπελουργούς να πουλήσουν τα δικαιώματα φύτευσης στις μεγάλες επιχειρήσεις, πλήρης απελευθέρωση των εισαγωγών από τρίτες χώρες, νομιμοποίηση της ανάμειξης ελληνικών κρασιών με εισαγόμενα σε βάρος της κοινοτικής παραγωγής κ.ά.).

«Μέτρα που στα πλαίσια της αντιαγροτικής πολιτικής του ΠΟΕ και της νέας ΚΑΠ επιδιώκουν την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στην αμπελουργία, ξεκληρίζοντας τους μικρομεσαίους αμπελουργούς, μειώνοντας τα χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, οδηγώντας σε παραπέρα συρρίκνωση τον κλάδο» σημείωσε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, δίνοντας το στίγμα του αντιαγροτικού χαρακτήρα του προτεινόμενου νέου κανονισμού στο κρασί, με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τις συμβιβασμένες ηγεσίες στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμφωνούν με την ουσία του κανονισμού που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αμπελουργούς.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ορισμένα άμεσα αιτήματα που μπορούν να διεκδικηθούν όπως π.χ. ικανοποιητικές ελάχιστες εγγυημένες τιμές, ενίσχυση των οινοποιητικών συνεταιρισμών, προώθηση εξαγωγών με εξαγωγικές επιδοτήσεις, αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης σε βάρος εισαγόμενων προϊόντων κ.ά.

«Οι προτάσεις της ΚΑΠ και του ΠΟΕ δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει ο δρόμος της ανάπτυξης προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών μέσα από παραγωγικούς συνεταιρισμούς» σημείωσε η Διαμάντω Μανωλάκου. Ανέδειξε την προοπτική της λαϊκής οικονομίας και της λαϊκής εξουσίας στα πλαίσια της οποίας θα ενισχύεται το αγροτικό εισόδημα, θα μειώνεται το κόστος παραγωγής με προϊόντα υγιεινά, φθηνά και προσιτά στον καταναλωτή.

«Θυσίες μας επιβάλλουν να κάνουμε συνεχώς για να καρπώνεται το κεφάλαιο τον κόπο και τον ιδρώτα μας. Σας καλούμε σε θυσίες που απαιτούν αγώνες και που περικλείουν όμως ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας» επισήμανε χαρακτηριστικά, καλώντας τους αγρότες σε συμπόρευση και κοινή πάλη με το μαζικό εργατικό κίνημα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ