Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προχωρά, με «αγκάθια», η διαδικασία για τη νέα κυβέρνηση

Νέες πιέσεις από την Ουάσιγκτον

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Παραιτήθηκε, χθες, η παλαιστινιακή κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο Ισμαήλ Χανίγια, αφού παρέδωσε την παραίτησή του, παρέλαβε, σε τελετή, από τον Πρόεδρο Αμπάς νέα εντολή. Ο Αμπάς τον κάλεσε, δημοσίως, να «σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν, ήδη, γίνει με το Ισραήλ».

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι εντός 20 ημερών θα παρουσιαστεί το νέο σχήμα. Εντούτοις, φαίνεται ότι τα ακανθώδη ζητήματα που δεν επιλύθηκαν στη συμφωνία της προηγούμενης βδομάδας, όπως είναι η ανάληψη του υπουργείου Εσωτερικών που ελέγχει όλες τις δυνάμεις ασφαλείας, καθώς και η τύχη του πολυπληθούς παραστρατιωτικού σώματος ασφαλείας της «Χαμάς», παραμένουν άλυτα και υπάρχει κίνδυνος ανά πάσα στιγμή να τιναχτούν όλα στον αέρα. Ενδεικτικό είναι ότι, χθες, ο Πρόεδρος Αμπάς ανέβαλε την τελευταία στιγμή προγραμματισμένο διάγγελμά του για την εθνική ενότητα, εξαιτίας, όπως έλεγαν πληροφορίες, των διαφωνιών. Πάντως, επανέλαβε το αίτημα για απελευθέρωση από το Ισραήλ όλων των κρατούμενων Παλαιστινίων.

Την κατάσταση επιβαρύνει και το «μήνυμα» που έστειλε η Ουάσιγκτον στον Πρόεδρο Αμπάς ότι θα μποϊκοτάρει τη νέα κυβέρνηση (διπλωματικά και οικονομικά), αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι που τίθενται από το Κουαρτέτο (ΗΠΑ - ΕΕ - ΟΗΕ - Ρωσία): Αναγνώριση του Ισραήλ και των προηγούμενων συμφωνιών, αποκήρυξη της βίας.

Τουρκική «επίβλεψη»

Την αποστολή Τούρκων ειδικών, που θα επιβλέπουν διαρκώς τις ισραηλινές αρχαιολογικές εργασίες που γίνονται κοντά στο τέμενος αλ Ακσα, για να βεβαιώσουν ότι δεν απειλείται ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο Ερντογάν συναντήθηκε, χθες, με τον Ισραηλινό ομόλογό του στην Αγκυρα, όπου συζήτησαν για το Παλαιστινιακό και το Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ