Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Προαναγγέλλει τις νέες ανατροπές

Δυο εκθέσεις για τα Εργασιακά και την Κοινωνική Ασφάλιση περιγράφουν ξεκάθαρα τις επικείμενες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Δύο εκθέσεις, που λειτουργούν σαν «μαστίγιο» για την επιτάχυνση των παραπέρα ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης των κρατών - μελών, παρουσίασε τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συζητηθούν αύριο στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης. Η πρώτη έκθεση έχει θέμα, σύμφωνα με την Κομισιόν, την αναζήτηση «ισορροπίας μεταξύ ευελιξίας και ασφάλειας στις εργασιακές σχέσεις», γνωστή και ως «φλεξικιούριτι» («ευελφάλεια»), ενώ η δεύτερη αναφέρεται στην «κοινωνική συνοχή» και την προώθηση -με πρόσχημα τη γήρανση του πληθυσμού - νέων αντιασφαλιστικών μέτρων, όπως άλλωστε έχει ήδη εξαγγείλει και η ελληνική κυβέρνηση.

Οι εν λόγω προτάσεις, μετά την έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών, θα περάσουν για συζήτηση στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής, στις 8 και 9 Μάρτη, προκειμένου οι «27» να πάρουν και τυπικά τις τελικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στα ντοκουμέντα σχετικά με τη στρατηγική της Λισαβόνας και την ανασκόπησή της πέρσι το Μάρτη.

«Συστάσεις» - βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης

Στο κεφάλαιο που αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με την Επιτροπή, η αύξηση του ΑΕΠ δε συνοδεύτηκε με παράλληλη αύξηση της απασχόλησης, η οποία, ενώ φαίνεται να παρουσιάζει άνοδο, το 2005 ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ανεργία στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ πλήττει κυρίως τις γυναίκες και τους νέους, κατηγορίες οι οποίες εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά και στην περίπτωση της μακροχρόνιας ανεργίας, με τα ποσοστά όσων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας να φτάνουν το 20%, βάσει στοιχείων του 2004.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες ξεπέρασαν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2004 και αν δεν υπάρξουν αλλαγές έως το 2050 θα αυξηθούν κατά πολύ, με το ποσοστό εξάρτησης των ηλικιωμένων να φτάνει το 58,8%. Αναφορά που παραπέμπει ευθέως στις επιταγές του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο συνειρμός συμπληρώνεται από το ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου», όσον αφορά τις δημοσιονομικές της προοπτικές, εξαιτίας της αναμενόμενης μεγάλης αύξησης των δαπανών που αφορούν την ηλικία και λόγω του υψηλού χρέους, με την Επιτροπή να αναφέρει ότι προκειμένου το συνταξιοδοτικό να ανταποκριθεί στη σημαντική δημοσιονομική πρόκληση της γήρανσης, πρέπει να «μεταρρυθμιστεί» άμεσα. Ο «εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού» περιλαμβάνεται και στις προκλήσεις που αφορούν την Ελλάδα, με τις Βρυξέλλες να συνιστούν «αύξηση των προσπαθειών για τη διασφάλιση της επάρκειας και της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, ιδίως με την αύξηση της απασχόλησης και την ενθάρρυνση για παράταση του επαγγελματικού βίου».

Μέσω δε της δεύτερης έκθεσης περί «κοινωνικής συνοχής» συστήνεται η εξακολούθηση της σκληρής λιτότητας, που βαφτίζεται «δημοσιονομική εξυγίανση», προς τη μείωση του χρέους, με παράλληλη κατάρτιση χρονοδιαγράμματος για τις αντιδραστικές παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, για «μακροπρόθεσμη βελτίωση της διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών»...

Πήρε την «πάσα»...

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δικαίωμα συστάσεων...» ήταν το σχόλιο του υπουργού Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη σχετικά με τα όσα αναφέρουν οι εκθέσεις της Κομισιόν, ενώ πρόσθεσε ότι «κανείς δεν πιέζει κανέναν...». Πράγματι, η κυβέρνηση της ΝΔ δε χρειάζεται καμιά καθοδήγηση για να πάρει νέα αντεργατικά μέτρα, αφού συνδιαμορφώνει την πολιτική της ΕΕ στα αρμόδια όργανα, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, προεξοφλώντας τα επόμενα βήματά της κυβέρνησης, ο υπουργός σημείωσε πως παίρνονται όλα τα μέτρα, τα οποία οδηγούν σε νοικοκύρεμα δήθεν του ασφαλιστικού συστήματος και τα οποία «θα επιτρέψουν στην επόμενη κυβέρνηση να προχωρήσει στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση όλων των εποχών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ