Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΝΤΙΠΑ ΜΕΧΤΑ
Water

Στην Ινδία του 1930, σε κάποιες περιοχές της, ακόμα και σήμερα, όταν πέθαινε ο σύζυγος πέθαινε κατά κάποιο τρόπο και η σύζυγος! Η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, είχε τρεις επιλογές: α) να καεί μαζί του, β) να παντρευτεί τον μικρότερο αδερφό του πεθαμένου, αν συμφωνούσε η οικογένειά του και γ) να κλειστεί σε μοναστήρι. Να σημειώσουμε εδώ, για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα, πως τις γυναίκες τις πάντρευαν, αν ήθελε ο γαμπρός, από τη γέννησή τους ακόμα! Οι χήρες θεωρούνταν, και θεωρούνται ακόμα και σήμερα, καταραμένες! Στην Ινδία σήμερα υπάρχουν 34 εκατ. «καταραμένες»!

Η ταινία, με εξαιρετικά ποιητικό τρόπο, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για ινδική παραγωγή, αυτό το ζήτημα πραγματεύεται. Μια χήρα, παιδί ακόμα, κλείνεται σε μοναστήρι. Το οποίο, για να συντηρηθεί, ευκαιριακά, δούλευε και σαν πορνείο. Η κοπέλα γνωρίζει και ερωτεύεται έναν «απελευθερωμένο» από προκαταλήψεις και κακές παραδόσεις νεαρό, πιστό υποστηρικτή του Γκάντι (παθητική αντίσταση, απελευθέρωση (τρόπο τινά) της γυναίκας). Οι προκαταλήψεις, όμως, οι κακές παραδόσεις και ο χρόνος, που δεν έχει φέρει ακόμα τα αποτελέσματά του, δε βοήθησε το ζευγάρι...

Η ταινία μοιάζει να είναι έργο κάποιου αστού διανοούμενου, ο οποίος, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση (Ντίπα Μέχτα), ερμηνεύοντας τον κόσμο ιδεαλιστικά, δεν μπορεί να αποφύγει και τον άκριτο «θαυμασμό» της για την παράδοση, γενικά. Εστω και αν αυτό το κομμάτι της παράδοσης είναι αντιδραστικό και απάνθρωπο. Η κριτική της, υποκύπτοντας στα εξωτερικά στοιχεία της παράδοσης, κρύβει και κάποια νοσταλγία. Τα λαογραφικά στοιχεία της ταινίας έρχονται σε πρώτο πλάνο, εξαφανίζοντας κάθε ρεαλισμό. Με αποτέλεσμα ο θεατής να μένει αμέτοχος από το δράμα που συντελείται στην οθόνη. Να παρακολουθεί τα διαδραματιζόμενα, όπως παρακολουθεί διάφορες αδιάφορες φολκλορικές χορευτικές αναπαραστάσεις. Τίποτα περισσότερο!

Παίζουν: Λίζα Ρέι, Τζον Αμπραχαμ, Σαράλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ