Κυριακή 13 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΦΩΤΟ

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΧΑΧΑΜΗ ΑΧΙΛΛΕΑ, από τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, καθώς και στη μνήμη του στελέχους του ΚΚΕ ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ο Θεοδόσης Μανδάς προσφέρει στη ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ 15.000 δρχ. και στΟ «Ριζοσπάστη» 5.000 δρχ.

***

ΦΩΤΟ

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε από τότε που χάθηκε ο σύντροφος ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΤΕΚΗΣ, από τα Γεράνια Ελασσόνας. Στη μνήμη του προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη»: Η οικογένειά του 20.000 δρχ. και ο ανιψιός του Αποστόλης Καλτέκης 10.000 δρχ. Επίσης στη μνήμη του η ΚΟΒ Γερανίων του ΚΚΕ 5.000 δρχ. για το «Ρ».

* **

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΦΑΝΗ ΣΑΠΡΙΚΗ, που στις 18 Αυγούστου συμπληρώνονται 13 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 15.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του πατέρα της ΦΩΤΗ ΠΑΤΣΙΑΛΟΥ, αντάρτη του ΕΛΑΣ, τον οποίο δολοφόνησαν τρομοκράτες στις 13 Αυγούστου 1946 στο Μαλευρό Αιτωλοακαρνανίας, και του καπετάν ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ, τον οποίο δολοφόνησαν την προηγούμενη μέρα στην ίδια περιοχή, η Νιόβη Πατσιαλού προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας, 20.000 δρχ.

***

Φωτό

Στις 12 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΣΙΠΡΑ.

Τιμώντας τη μνήμη του και τους αγώνες του, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό του σύντροφο.

Η γυναίκα του Ασπασία

Τα παιδιά του Κωνσταντίνος και Νίκος

***

Φωτ.

Ο ΑΛΕΚΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ, δάσκαλος, μέλος του ΚΚΕ από το 1936, καταγόταν από τον Καύκασο. Οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στην Πτολεμαΐδα. Μετά το Γυμνάσιο, αποφοίτησε από το Διδασκαλείο Κοζάνης. Υπηρέτησε ως δάσκαλος στο Νομό Ευρυτανίας ως τον πόλεμο του '40. Εδωσε το «παρών» στο αλβανικό έπος και στην Κατοχή εντάχθηκε στην τοπική Οργάνωση του ΕΑΜ. Πέρασε στον ΕΛΑΣ, έφθασε στο βαθμό του συνταγματάρχη και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας. Διατέλεσε φρούραρχος Κοζάνης.

Οι Γερμανοί τον κυνήγησαν, τον επικηρύσσουν, του καίνε το σπίτι του.

Μετά την Απελευθέρωση απολύθηκε ως δάσκαλος. Διώχτηκε για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στο Μακρονήσι.

Αγωνίστηκε, αντιστάθηκε, μα δε λύγισε.

Μετά τη μεταπολίτευση και την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, οργανώνει το Παράρτημα Πτολεμαΐδας της ΠΕΑΕΑ και για 10 χρόνια εκλέγεται πρόεδρός του. Αργότερα εκλέχτηκε μέλος του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ.

Στο τέλος της ζωής του γράφει το βιβλίο «Ενθυμήματα της ζωής μου», στο οποίο περιγράφει αναμνήσεις από τους αγώνες του για την απελευθέρωση της πατρίδας, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη.

Εφυγε από τη ζωή στις 9 Ιούλη 2000.

Σήμερα, 13 Αυγούστου γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνό του.

Στη μνήμη του προσφέρω 50.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος Ελένη Ιωακειμίδου

* * *

Φωτ.

Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και οπαδός του ΚΚΕ, μας άφησε στις 7 Ιούλη 2000 σε ηλικία 78 χρόνων. Πάντα πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παιδείας Καλαμαριάς: η αδελφή του Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, τα ανίψια του Ζηνοβία Τσαραμπουκίδου-Σιδηροπούλου και Λίτσα-Τόλης Σκούφα από 15.000 δρχ.

* * *

Σήμερα, 13 Αυγούστου συμπληρώνονται 16 χρόνια από τότε που έφυγε ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Ειρήνη προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Προσφυγικών-Λόφου Καλλιθέας, 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Εφυγε στις 29 Φλεβάρη 2000 από κοντά μας ξαφνικά σε ηλικία 77 χρόνων ο λατρευτός πατέρας μου ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ.

Ορφανός από μικρός, μπήκε στη βιοπάλη. ΕΠΟΝίτης και αντάρτης του ΕΛΑΣ, αναγνωρίστηκε ως αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, διωκόμενος, αναγκάστηκε πολύ νωρίς να καταφύγει στο ΔΣΕ, στην αρχή στα Κρούσια και το Μπέλλες και αργότερα στο Γράμμο-Βίτσι, ως διμοιρίτης, σε επίλεκτες μονάδες.

Τον Αύγουστο του 1949 τραυματίστηκε βαριά και αιχμαλωτίστηκε. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κοζάνης και μετά την ανάρρωσή του στάλθηκε στο Μακρονήσι για να υπηρετήσει τη θητεία του.

Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στην ιδεολογία του και στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Ας είναι η αγωνιστική μορφή του ανεξίτηλη στη μνήμη όσων τον γνώρισαν, αγωνίστηκαν και έζησαν μαζί του.

Στη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Η κόρη του Πελαγία Μιχαηλίδου

* * *

Φωτ.

Στις 10 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το χαμό του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, που άφησε μεγάλο πόνο στην οικογένειά του και ιδιαίτερα στη μητέρα του.

Στις 20 Ιούλη, στη γενέτειρα του πατέρα του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, κομμουνιστή και αντιστασιακού, στον Ιασμο Κομοτηνής, ο τοπικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του, τίμησε τον Αλέξανδρο. Αναφέρθηκε το έργο του και παραδόθηκε στη μητέρα του πλακέτα για την «πολύτιμη προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου».

Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας, 30.000 δρχ., στο ΕΣΥΝ 20.000 και στο Παράρτημα Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας 10.000 δρχ.

Η μητέρα του Νίτσα Παπανικολάου

* * *

ΦΩΤΟ

Στις 15 Αυγούστου συμπληρώνονται 6 μήνες από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΔΑΚΟΣ, μέλος του ΚΚΕ. Ενας άνθρωπος γεμάτος αισθήματα και ανθρωπιά.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Λούλα και τα παιδιά του Πέπη και Κώστας προσφέρουν 20.000 δρχ. στην Οργάνωση Βάσης Χαϊδαρίου της ΚΝΕ για το 26ο Φεστιβάλ.

* * *

Φωτ.

Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ γεννήθηκε στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας. Πέρασαν 2 χρόνια, από τις 14 Αυγούστου 1998, που έφυγε από κοντά μας. Αγωνίστηκε για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της χώρας μας, για ένα σοσιαλιστικό μέλλον του λαού και του τόπου μας.

Στη μνήμη του προσφέρω 15.000 δρχ., μέσω της ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων, για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στις 29 Ιούλη 2000 πέθανε στη Χωριστή Δράμας ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ. Γεννήθηκε το 1927 από γονείς αγρότες. Το 1947 βγήκε στο βουνό, στο ΔΣΕ, στην περιοχή της Δράμας. Τον ίδιο χρόνο τραυματίστηκε και θεραπεύτηκε στη Βουλγαρία. Οταν έγινε καλά, επέστρεψε στο ΔΣΕ. Τραυματίστηκε για δεύτερη φορά.

Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία και τη Βουλγαρία. Στην Πολωνία παντρεύτηκε την Ευθυμία Σταμπουλίδου. Απέκτησαν τρία παιδιά.

Με τον επαναπατρισμό τους, ζούσαν στο χωριό του, Χωριστή.

Στη μνήμη του η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του πρόσφεραν: 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 10.000 δρχ. στη ΝΕ Δράμας, 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Χωριστής.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΡΑΚΗ, οπαδού του ΚΚΕ από το χωριό Βερτίσκο Λαγκαδά, ο οποίος γεννήθηκε το 1916 και πέθανε το 1992, η γυναίκα του Χρυσούλα Γεράκη πρόσφερε 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Βερτίσκου.

* * *

Φωτ.

Στις 17 Αυγούστου κλείνουν 3 χρόνια από τη μέρα που έφυγε από κοντά μας, σε ηλικία 78 χρόνων, ο αδελφός μου ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΜΑΤΙΔΗΣ,μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης, 50.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό του σύντροφο.

Η αδελφή του Φ. Μ.

* * *

Φωτ.

Στις 23 Αυγούστου συμπληρώνονται 7 χρόνια από το θάνατο του ΣΤΑΜΑΤΗ ΝΙΣΗΡΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Σύρμω και ο γιος του Χρήστος προσφέρουν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη της αγαπημένης συμπεθέρας μου ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΪΝΑ προσφέρω 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ.

Σύρμω Νισηροπούλου

* * *

Η Αγγελική Δάρα-Μπιρμπίλη και ο Γιώργος Τσίρος από το Αγρίνιο προσφέρουν 6.000 δρχ. στη ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας στη μνήμη του φίλου τους ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΛΑΙΝΟΥ, μέλους του ΚΚΕ από τον Αγιο Βλάση, συνεργάτη τους στο Σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων Αντιστασιακών Αθήνας.

* * *

Οι αδελφές Ελλη και Βούλα Ιατρίδου προσφέρουν στη ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ 70.000 δρχ. στη μνήμη του ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ ΜΕΝΟΥΤΗ, ο οποίος εκτελέστηκε το 1949.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ, με τα θερμά μου συλλυπητήρια στη γυναίκα του συντρόφισσα Δήμητρα και τις αδελφές του, προσφέρω στο κόμμα μας, το ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ζωγράφου, 30.000 δρχ.

Ανθούλα Κακουλίδου

  • Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στη γυναίκα και τις αδελφές του εξαδέλφου μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ για το θάνατό του και στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Θανάσης Κόλλιας

* * *

Φωτ.

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ γεννήθηκε το 1925 στο Ασημοχώρι Καρδίτσας. Εφηβος, το 1942, εντάχθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση «Θεσσαλικός Ιερός Λόχος» (ΘΙΛ). Το 1943 πέρασε στην ΕΠΟΝ και τον εφεδρικό ΕΛΑΣ του χωριού του. Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1944. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, βγήκε στο βουνό, αντάρτης στο 1/38 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Καρδίτσας. Πολέμησε τους Γερμανούς στις μάχες του Ζάρκου ως τα Σέρβια Κοζάνης.

Με τη Συμφωνία της Βάρκιζας κυνηγήθηκε και αυτός και η οικογένειά του από τους τρομοκράτες των Σούρλα-Βουρλάκη και στις αρχές του 1947 κατέφυγε, μαζί με τα άλλα δύο αδέρφια του, στα τμήματα της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.

Το 1949 ΜΑΥδες των Φαρσάλων δολοφόνησαν τον αδελφό του Κώστα. Τον ίδιο χρόνο πιάστηκε και ο Παναγιώτης Καραγκούνης, πέρασε από το Εκτακτο Στρατοδικείο της Λάρισας και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλακή. Εξορίστηκε στα Γιούρα και το Μακρονήσι.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος εντάχθηκε στην ΕΔΑ και από τη μεταπολίτευση ως το θάνατό του ήταν μέλος της ΚΟΒ Ασημοχωρίου.

Εφυγε από κοντά μας στις 11 Απρίλη 1995.

Στη μνήμη του και για την ονομαστική γιορτή του, η γυναίκα του Ανδρονίκη Καραγκούνη προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 20.000 δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ