Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αντιδραστικής συνταγματικής αναθεώρησης
  • Υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ την αναθεώρηση των άρθρων 16 και 24
  • Απείχε το ΚΚΕ εκφράζοντας έτσι την έντονη αντίδρασή του
  • Δεν πέρασαν οι προτάσεις για αύξηση των βουλευτών Επικρατείας και άρση κωλυμάτων εκλογιμότητας βουλευτών

Με την πρώτη ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων άρθρων ολοκληρώθηκε στη Βουλή η παρούσα φάση της αντιδραστικής αναθεώρησης του Συντάγματος. Οι βουλευτές της ΝΔ με την ψήφο τους ενέκριναν, μεταξύ άλλων, την αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του άρθρου 24 που παραδίδει στην κερδοσκοπία τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Αντίθετα, δε συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό (151) οι προτάσεις για την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας, την άρση κωλυμάτων εκλογιμότητας βουλευτών και τη μείωση του ορίου εκλογής στα 21 χρόνια.

Το ΚΚΕ δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία εκφράζοντας έτσι την έντονη αντίθεσή του στην αντιδραστική κατεύθυνση της προωθούμενης αναθεώρησης.

Στη χτεσινή ψηφοφορία κανένα άρθρο δε συγκέντρωσε 180 ψήφους, κάτι που σημαίνει ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή θα πρέπει τότε όλα τα υπό αναθεώρηση άρθρα να πάρουν 180 ψήφους.

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 162 βουλευτές της ΝΔ, 6 του ΣΥΝ και 3 ανεξάρτητοι (Παπαθεμελής, Μάνος, Μαντούβαλος).

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 εγκρίθηκε με 164 ψήφους υπέρ (βουλευτές ΝΔ, Στ. Μάνος και Π. Μαντούβαλος) και 7 κατά (βουλευτές ΣΥΝ, Στ. Παπαθεμελής).

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στους βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι είχαν διαφωνήσει στην αρμόδια επιτροπή για την αναθεώρηση του άρθρου 24 φαίνεται ότι έπιασαν τόπο, αφού παρά την αντίθετη πρόταση της Επιτροπής Αναθεώρησης εγκρίθηκε η αναθεώρησή του με 160 ψήφους υπέρ (ΝΔ), 9 κατά (ΣΥΝ, Μάνος, Παπαδημητρίου, Παπαθεμελής) και 2 «παρών» (Κ. Μητσοτάκης, Γ. Ιωαννίδης).

Η πρόταση του πρωθυπουργού για αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας σε 30 από 12 που είναι σήμερα καταποντίστηκε στην κυριολεξία αφού συγκέντρωσε μόλις 107 ψήφους υπέρ, 60 κατά και 4 «παρών».

Την ίδια τύχη είχε και η πρόταση για την άρση κάποιων κωλυμάτων εκλογιμότητας των βουλευτών, η οποία απορρίφθηκε αφού συγκέντρωσε 143 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 9 «παρών».

Η κυβέρνηση πρότεινε να ψηφιστεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη μείωση του ορίου ηλικίας για την εκλογή στο αξίωμα του βουλευτή στα 21 αντί των 24 που ισχύει σήμερα αλλά πήρε μόνο 147 ψήφους υπέρ και απορρίφθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν και υπέρ της πρότασης του ΠΑΣΟΚ (έχει αποχωρήσει από τη διαδικασία, διατηρώντας όμως τις αντιδραστικές του προτάσεις) για την αναθεώρηση του άρθρου 16, που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κλείνοντας έτσι το «μάτι» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συμπόρευση μαζί του στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή.

Στα αξιοσημείωτα, επίσης, είναι ότι για την άρση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών η πρόταση του ΣΥΝ ήταν ψήφος κατά συνείδηση και υπέρ της άρσης ψήφισαν οι πέντε βουλευτές του κόμματος ενώ, αντίθετα, ο πρόεδρός του, Αλ. Αλαβάνος, ψήφισε τη διατήρησή του.

Η ψηφοφορία, κατά το Σύνταγμα, θα επαναληφθεί σε ένα μήνα και σε αυτήν δε θα μπουν για έγκριση τα άρθρα που στη χτεσινή ψηφοφορία δε συγκέντρωσαν τουλάχιστον 151 ψήφους, αφού πρέπει και στις δύο ψηφοφορίες να συγκεντρώσουν τουλάχιστον τον παραπάνω αριθμό.

Ο Αντ. Σκυλλάκος

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, με αφορμή τη χτεσινή ψηφοφορία, με δήλωσή του, υπενθύμισε τη θέση του Κόμματος τονίζοντας:

«Το ΚΚΕ έχει αντιταχθεί στην αντιδραστική αναθεώρηση που πρότειναν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αποκάλυψε τις προθέσεις τους στη συζήτηση των επί μέρους διατάξεων, καταθέτοντας ταυτόχρονα τις δικές του προτάσεις, που κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, εκφράζοντας την έντονη αντίθεση του Κόμματος, δε θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία, όπως έκανε και κατά την ψήφιση του Συντάγματος του 1974 και κατά την αναθεώρηση του 2001».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ